Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

10 μυστικά για τη σωστή επιλογή της τοποθεσίας του μελίσσοκομείου





Με ποια κριτήρια πρέπει να αξιολογήσω μια περιοχή για να αποφασίσω να μεταφέρω εκει τα μελίσσια μου και να στήσω το προσωρινό μελισσοκομείο μου;

Η επιλογή της κατάλληλης θέσης για την εγκατάσταση του μελισσοκομείου σου είναι ένα βασικό μέλημα σου πριν τη μεταφορά.
Όπως καταλαβαίνουμε «Μελισσοκομείο» με την έννοια της σταθερής και μόνιμης θέσης των κυψελών μας δεν υφίσταται στην Ελλάδα παρά μόνο σε ορισμένα μικρά ελληνικά νησιά. Αυτό επιβεβαιώνεται ακόμα μια φορά μέσα από τη δημοσκόπηση που διεξήχθη στην ιστοσελίδα μας, όπου οι αναγνώστες ψήφισαν μεμηδενικό ποσοστό την επιλογή «δεν μετακινώ τα μελίσσια μου».

apiary
Έτσι για το «εποχιακό μελισσοκομείο», που θα αποτελέσει και την τοποθεσία για το ξεχειμώνιασμα των μελισσιών, θα ψάξεις να βρεις μέρος με όσο το δυνατόν περισσότερα από τα παρακάτω 10 χαρακτηριστικά:
1.    Να υπάρχει καλή και παρατεταμένη ανθοφορία που θα εξασφαλίσει στα μελίσσια σου μελίτωμα ή νέκταρ και φυσικά γύρη για όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό
2.    Να βρίσκεται μακριά ή τουλάχιστον στις νόμιμες αποστάσεις από κατοικίες ή ποιμνιοστάσια/πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Κανείς δε θέλει να τον διώξουν από το μελισσοκομείο του μετά από ώρες προετοιμασίας και κουβαλήματος.
3.    Να είναι δυνατή η πρόσβαση με αυτοκίνητο κάθε εποχή και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ιδίως τις άσχημες. Είναι μεγάλο πρόβλημα να μην μπορούμε να φτάσουμε στα μελίσσια μας λόγω λάσπης ή χιονιού για να τα ταΐσουμε το χειμώνα.0506000439-l
4.    Το έδαφος να μην συγκρατεί νερά και να παρουσιάζει ελαφριά κλίση. Να είναι καθαρό από χόρτα και χαμηλή βλάστηση προς αποφυγή φωτιάς.
5.    Να είναι ηλιόλουστο κατά το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας και να προστατεύεται από ανέμους, κυρίως τους βόρειους για το χειμώνα.
6.    Να είναι δυνατή η εποπτεία του με ηλεκτρονικά μέσα για την αποτροπή κλοπής. (Αναμένεται παρουσίαση αντικλεπτικού συστήματος)
7.    Να βρίσκεται κοντά σε πηγή ή παροχή φυσικού τρεχούμενου νερού
8.    Οι κυψέλες να μπορούν να τοποθετηθούν με πρόσοψη νότιο-ανατολικά. Έτσι επιτυγχάνεται η μέγιστη έκθεση στον πολύτιμο χειμωνιάτικο ηλιο .Compass
9.    Να αποφεύγονται οι ψυχρές και υγρές περιοχές που ευνοούν την εμφάνιση ασθενειών (Νοζεμίαση, Ασκοσφαίρωση, Σηψιγονία)
10.  Να βρίσκεται σε απόσταση από άλλα γειτονικά μελισσοκομεία ώστε να αποφεύγεται η παραπλάνηση και η λεηλασία.
Apiary2Πέρα απο τις γενικές αυτές παρατηρήσεις και συμβουλές, οι τοπικές ιδιαιτερότητες και το μικροκλίμα της περιοχής σας είναι αυτά που πραγματικά θα καθορίσουν τη σωστή θέση του μελισσοκομείου σας. Οι εμπειρίες σας σταδιακά θα σας βοηθήσουν να βγάλετε χρήσιμα συμπεράσματα για τις πιο ιδανικές θέσεις

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι κυψέλες δεν πρέπει να τοποθετούνται σε επαφή με το έδαφος, αλλά υπερυψωμένες 5-10 cm. Οι αποστάσεις μεταξύ τους, καθώς και ο προσανατολισμός των εισόδων τους πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να μειώνεται όσο το δυνατό περισσότερο η παραπλάνηση των μελισσών.

    Οι είσοδοι καλό είναι να έχουν Ν.Α. προσανατολισμό, έτσι ώστε ιδιαίτερα το χειμώνα, οι κυψέλες να δέχονται ήλιο για περισσότερες ώρες την ημέρα.

    Οι μέλισσες μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να συλλέξουν τροφή. Το θέμα είναι για ποιες αποστάσεις η συλλογή μπορεί να αποβεί οικονομικά συμφέρουσα και για τον μελισσοκόμο. Έχει αποδειχθεί ότι μία ακτίνα συλλογής 2,5-3 χιλιομ. Θεωρείται οικονομικώς σύμφορη και για το μελίσσι και για τον μελισσοκόμο. Είναι λογικό ότι όσο πιο μακριά αναγκάζονται να πετάξουν οι μέλισσες για συλλογή, τόσο περισσότερο από το συλλεγόμενο προϊόν θα καταναλώσουν στην επιστροφή, επομένως και τόσο περισσότερο μικρότερες αποδόσεις θα έχουν. Μάλιστα για να επιτευχθούν μεγάλες αποδόσεις τα μελίσσια δεν πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 μ. από την πηγή της ανθοφορίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή