Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Τροφοδότηση για αποθέματα






Β.  Τροφοδότηση για την εξασφάλιση αποθεμάτων τροφών Πότε εφαρμόζεται :
  • Εφαρμόζεται το φθινόπωρο για να συμπληρωθούν τα αποθέματα τροφών με τα οποία θα ξεχειμωνιάσουν αλλά και θα συντηρηθούν νωρίς την άνοιξη, τα μελίσσια.
  • Το φθινόπωρο επίσης, όταν όλο το μέλι αφαιρείται από τα μελίσσια και αντικαθίσταται με σιρόπι. 
Πώς εφαρμόζεται :

Η τροφοδότηση για αποθέματα γίνεται συνήθως με σιρόπι.  Το σιρόπι προετοιμάζεται, όπως περιγράφεται παραπάνω. ΄Όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, οι τροφοδότες τοποθετούνται κοντά στην γονοφωλιά, έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να το πάρουν οι μέλισσες.Το ζαχαροζύμαρο δεν χρησιμοποιείται για την συγκέντρωση αποθεμάτων τροφών, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι μέλισσες δεν το αποθηκεύουν, αλλά το καταναλώνουν σε ποσότητες και χρονικά διαστήματα που το έχουν ανάγκη.Τελευταία χρησιμοποιούνται από πολλούς μελισσοκόμους τροφές εμπορίου, για την τροφοδότηση των μελισσιών.
Στο παρόν σύγγραμμα δεν συνιστώνται, καθώς οι περισσότερες περιέχουν γλυκόζη ή κάποιο προϊόν της κατεργασίας της γλυκόζης, η οποία προέρχεται από την τεχνητή διάσπαση του αμύλου. Ως εκ τούτου περιέχουν υψηλό ποσοστό δεξτρινών  και ίσως άλλων τοξικών για τη μέλισσα ουσιών.
Πλεονεκτήματα - Μειονεκτήματα - Προφυλάξεις : 
  • Όταν η τροφοδότηση γίνεται με σιρόπι, θα πρέπει αυτό να τοποθετείται κοντά στη γονοφωλιά, έτσι ώστε ακόμα και εάν οι θερμοκρασίες πέσουν, οι μέλισσες να μπορούν να το πάρουν.
  • Το σιρόπι που προορίζεται για αποθήκευση θα πρέπει να δίνεται στα μελίσσια νωρίς το φθινόπωρο, έτσι ώστε οι μέλισσες να έχουν τον απαραίτητο χρόνο, πριν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες, να το συμπυκνώσουν και να το αποθηκεύσουν. Σε διαφορετική περίπτωση η τροφή θα αποθηκευτεί ανώριμη, με τον κίνδυνο να ξινίσει και να προκαλέσει δυσεντερία στ μελίσσι.
  • Η αντικατάσταση του μελιού με σιρόπι το χειμώνα, είναι μέτρο οικονομικά συμφέρον για τον μελισσοκόμο, καθώς η τιμή του μελιού είναι κατά 5 ή ίσως και περισσότερες φορές υψηλότερη από αυτή της ζάχαρης.
     Παρόλα αυτά έχει διαπιστωθεί ότι μελίσσια που ξεχειμωνιάζουν αποκλειστικά με τροφές από τροφοδότηση, παρουσιάζουν καθυστερημένη ανάπτυξη, είναι αδύνατα και έχουν μειωμένες αποδόσεις την άνοιξη. Καμία τροφή δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το μέλι στη διατροφή των μελισσών.


 pigi : http://www.melissokomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου