Κυριακή, 3 Απριλίου 2011

Apis mellifera


Apis mellifera

pigi: melisokomiko kafeneio
www.melissokomia.gr
Apis mellifera (Linnaeus, 1758 - κοινή μέλισσα)
            Το 4ο είδος μέλισσας του γένους Apis είναι και το πολυπληθέστερο και πιο εξαπλωμένο είδος μέλισσας. Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Αφρική και Εγγύς Ανατολή, είναι οι περιοχές εξάπλωσης της A.mellifera.
           
Εάν θεωρηθεί δεδομένο ότι όλα τα είδη μελισσών έχουν τροπική καταγωγή, για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να επεκταθούν στην εύκρατη ζώνη θα έπρεπε να προσαρμόσουν ανάλογα το βιολογικό τους κύκλο. Ετσι μειώθηκε πρώτα από όλα η τάση εγκατάλειψης της φωλιάς, περιορίστηκε η περίοδος σμηνουργίας μόνο κατά την Ανοιξη, όπως και ο αριθμός των "αφεσμών", η κοινωνία έγινε πολυπληθέστερη και άρχισε να αποθηκεύει μεγαλύτερες ποσότητες τροφών. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξελικτικής προσαρμογής δημιουργήθηκε ένας μεγάλος αριθμός από ράτσες, οι οποίες αναπτύσσοντας συγκεκριμένες συνήθειες εγκλιματίσθηκαν αλλά και επικράτησαν στην εύκρατη και τροπική ζώνη. Οι ράτσες αυτές μπορούν να ομαδοποιηθούν σε 3 μεγάλες ομάδες, την ομάδα της Εγγύς Ανατολής, της Τροπικής Αφρικής και της Μεσογείου.
Παρακάτω αναφέρονται συγκεκριμένα στοιχεία για τις ράτσες της A.mellifera, οι οποίες έχουν απομονωθεί στην Ελλάδα και στις γειτονικές μ' αυτήν χώρες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου