Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Νοζεμίαση και απώλειες σε μια πολύ δύσκολη μελισσοκομική χρονιά

H φετινή χρονιά ξεκινά δύσκολα για όλους μας με πολύ μεγάλες απώλειες… για εμένα είναι η πρώτη χρονιά που ασχολούμαι με την μελισσοκομία. Ουσιαστικά δεν έχει αρχίσει ακόμα καλά καλά και μάλλον θα έρθουν και η πρώτες απώλειες αν δεν ανέβει και άλλο η θερμοκρασία.

χθες με θερμοκρασία 9 βαθμούς και σχετική ηλιοφάνεια  είδα για πρώτη φορά  να πετάνε λίγες μέλισσες μάλλον για πτήσεις καθαρισμού αλλά δεν ξέρω αν αρκούν λίγες ώρες. Σε αλλά μελισσοκομία συναδέλφων εδώ στην Κομοτηνή είδαν και λίγους ανοιχτούς γόνους, εγώ όμως δεν τα άνοιξα ακόμα , ίσως όλη αυτή η κακοκαιρία να κοπάζει σιγά σιγά αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει και να εφησυχάζουμε τελείως … δεν είναι μόνο η διαχείμανση αλλά και πως θα πάμε μετά…



Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, τόσο μεγάλη κακοκαιρία με διάρκεια πάνω από 2,5 μήνες και πολύ άντεξαν μέχρι σήμερα... Ο κύριος Λιάκος λέει ότι όταν ένα μελίσσι έχει νοζεμίαση δεν δουλεύουν σωστά οι υποφαριγγηκοί αδένες που έχει σαν αποτέλεσμα να μην κάνει σωστές βασίλισσες και δεν κάνει σωστά γόνο δεν αντέχει μια μέρα έστω παραπάνω! (Ποσό μάλλον πολλές μέρες παραπάνω!!!) αν πιάσει δυάρια της μέλισσες η ασθένεια της νοζεμίασης επιβαρύνετε πάρα πολύ! (Μεγάλος δάσκαλος και για μένα). Γι’αυτό και δεν αφήνουμε τπτ στην τύχη και πρέπει όλοι να στέλνουμε δήγματα με αναλύσεις για νοζεμίαση.



. Το μόνο που με σώζει είναι ότι εγώ δεν τα πήγα στο πεύκο αλλά στον κισσό και μάλλον ανανέωσαν πληθυσμούς επειδή πήραν γύρες αρκετές, ακόμα και έτσι όμως η κατάσταση για αυτά έχει φτάσει στα όρια ακόμα και για μελίσσια που ίσως να έχουν ανανεώσει πληθυσμούς, τα υπόλοιπα που πήγαν σε άλλες νομές που δεν υπήρχε γύρη όπως το πεύκο δυστυχώς είναι σε πιο δύσκολη κατάσταση, δεν μπορούσε όμως κανένας να φανταστεί ότι θα έχουμε τέτοιες παρατεταμένες αρνητικές θερμοκρασίες.



Σε σημερινή επίσκεψη στο μελισσοκομείο μου είδα Μέλισσες να έχουν διογκωμένες κοιλιές  και να πεθαίνουν λόγο της μεγάλης παραμονής τους εντός της κυψέλης όλοι αυτή η χαμηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με τον κλείσιμο τους μέσα στην κυψέλη της έχει φτάσει στα όρια τους, ταυτόχρονα είδα και πτήσεις καθαρισμού που είναι ίσως τους δίνει λίγες πιθανότητες παραπάνω να αντέξουν. δεν τα άνοιξα όμως γιατί η θερμοκρασίες ήταν σχετικά χαμηλές,  περισσότερο κακό θα τους έκαμνα παρά καλό, Το μελίσσι με το άνοιγμα της κυψέλης αναστατώνετε και σπάει την μελισσοσφερα, αποδιοργανώνετε και πάει τουλάχιστον 2 μέρες πίσω, οπότε δεν το ενοχλούμε για κανένα λόγο.

Τον Οκτώβριο που πέρασε τα τρύγησα , τρύγησα όμως μόνο τους ορόφους και άφησα ένα πάτωμα  μέλι στο καθένα και πλαίσια με γύρες. Το εχω σαν κανόνα να μην τρυγώ ποτέ κανένα πλαίσιο από την γονοφωλιά, ίσως να είναι υπερβολικό αλλά είναι σωστό για μένα. Πρώτα μέλι και μετά οπιαδήποτε άλλη τροφή τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει στον ίδιο βαθμό το μέλι και την γύρη, και αυτό γιατί αυτή είναι η φυσική τροφή του μελισσιού. Συμπληρωματικά βέβαια δίνουμε και κανένα ζυμάρι.

Ο κύριος Λιάκος αναφέρει πως μελίσσια που έχουν νοζεμίαση αν μπουν αδύνατα άμα μπουν χωρίς τροφοδότηση  χωρίς ανανέωση τέλειωσαν, έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένη δυνατότητα εκτροφής γόνου επιβράδυνση της ανάπτυξης την άνοιξη οπότε το μελίσσι αργεί να αναπτυχθεί και έρχεται ο Μάιος και το μελίσσι ακόμα δεν έχει πάρει πάτωμα, οπότε δεν παίρνουμε και μέλια.

Οπότε η λύση είναι έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της ασθένειας  ώστε να ελαττωθούν οι σπόροι της νοζεμίασης…
απολύμανση των κερήθρων στους 49 βαθμούς για 24 ώρες
αφήνουμε τα πατώματα για μια εβδομάδα  να τα καίει ο ήλιος και ο αέρας.
Αποθήκευση των κερηθρών σε χώρους ξυρούς και ζεστούς
Προφύλαξη τον κερηθρών από τον κηρόσκορο

Μέλι, γύρη  και καλή μόνωση στο μελίσσι με νάιλον και φοάμ, σφίξιμο με όσα πλαίσια πατάν η μέλισσες, δεξιά και αριστερά φελιζόλ, να είναι σε σημείο που να δέχεται όσο γίνεται περισσότερο την ηλιοφάνεια και να μην το βαρά ο βοριάς.

 Εγώ αναγκάστηκα να αλλάξω τοποθεσία λόγο κακής επιλογής μελισσοκομείου με αποτέλεσμα να το βαρά το βοριαδάκι, τα μετακίνησα με την βοήθεια ενός φίλου . οπότε η σωστή επιλογή του μέρους που θα εγκαταστήσουμε το μελισσοκομείο μας είναι πολύ σημαντικό. Αν κάνουμε όλα αυτά που μας συμβουλεύει ο κύριος Λιάκος θα έχουμε καλύτερα  και σωστότερα αποτελέσματα, οπότε αυτή η δύσκολη χρονιά πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε τη κάναμε λάθος μέχρι σήμερα και να αναδιοργανωθούμε και αυτήν την φορά σωστά!

Ευχομαι σε ολους τους συναδέλφους να ξεχειμωνιάσουν οσο γίνετε με της λιγότερες απώλειες...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου