Σπιτικό ζυμωτό ψωμί με μέλι !(συνταγή)
Μάρτης 2011 λοιπόν ...Καλό μήνα να έχουμε και καλές εαρινές μέρες για τα μελισσάκια μας!
Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια συνταγή για μυρωδάτο & νόστιμο ψωμί με μέλι!
Υπάρχουν ποικίλες αναφορές για την χρήση του μελιού στη μαγειρική & τη ζαχαροπλαστική , από παλιά το μέλι ήταν απαραίτητο συστατικό στην παρασκευή των τροφών ως η πλέον γνωστή γλυκαντική ύλη.Αλλά η βιομηχανική έλευση της ζάχαρης την έκανε κυρίαρχη στην παγκόσμια αγορά & φυσικά πλέον διαμορφώνει τις διατροφικές μας συνήθειες τόσο στα τυποποιημένα τρόφιμα , όπου οι ονομασίες των χημικών διασπάσεων π.χ. γλυκόζη , σουκρόζη , ιμβερτοποιημένα σάκχαρα κλπ. μικρογραμμένες καθώς είναι περνούν απαρατήρητες ώστε ο καταναλωτής να μην καταλαβαίνει την περιεκτικότητα ζάχαρης , άλλα και στην καθημερινή διατροφή η λευκή όψη της ζάχαρης φαίνεται τόσο <<αθώα>> ώστε να διεισδύει στην κουζίνα και στα φαγητά μας...
Προχθές γυρίζοντας σπίτι μια έκπληξη με περίμενε: σταρένιο ζυμωτό σπιτικό ψωμί!
Δοκίμασα και έμεινα άναυδος ...ζεστό μυρωδάτο ψωμάκι , καλοζυμωμένο με μια γλύκα! άλλο πράγμα... Η γλύκα του ψωμιού είχε την αιτία της : το μέλι!
Συστατικά:
Καλή σας όρεξη.
Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια συνταγή για μυρωδάτο & νόστιμο ψωμί με μέλι!
Υπάρχουν ποικίλες αναφορές για την χρήση του μελιού στη μαγειρική & τη ζαχαροπλαστική , από παλιά το μέλι ήταν απαραίτητο συστατικό στην παρασκευή των τροφών ως η πλέον γνωστή γλυκαντική ύλη.Αλλά η βιομηχανική έλευση της ζάχαρης την έκανε κυρίαρχη στην παγκόσμια αγορά & φυσικά πλέον διαμορφώνει τις διατροφικές μας συνήθειες τόσο στα τυποποιημένα τρόφιμα , όπου οι ονομασίες των χημικών διασπάσεων π.χ. γλυκόζη , σουκρόζη , ιμβερτοποιημένα σάκχαρα κλπ. μικρογραμμένες καθώς είναι περνούν απαρατήρητες ώστε ο καταναλωτής να μην καταλαβαίνει την περιεκτικότητα ζάχαρης , άλλα και στην καθημερινή διατροφή η λευκή όψη της ζάχαρης φαίνεται τόσο <<αθώα>> ώστε να διεισδύει στην κουζίνα και στα φαγητά μας...
Προχθές γυρίζοντας σπίτι μια έκπληξη με περίμενε: σταρένιο ζυμωτό σπιτικό ψωμί!
Δοκίμασα και έμεινα άναυδος ...ζεστό μυρωδάτο ψωμάκι , καλοζυμωμένο με μια γλύκα! άλλο πράγμα... Η γλύκα του ψωμιού είχε την αιτία της : το μέλι!
Συστατικά:
- 1 κιλό αλεύρι σταρένιο
- 100 γρ. μέλι
- 30 γρ. αλάτι
- 20 γρ. μαγιά
- 600 γρ. χλιαρό νερό για το ζύμωμα
Καλή σας όρεξη.
Ντιπ φέτας
Καλό μήνα να έχουμε, ξεκινάμε και αυτό το μήνα με μια συνταγή με μέλι...
Ένα νόστιμο ντιπάκι που ταιριάζει με πολλά, το μεσημέρι το φάγαμε με παντζάρια και ψητά λαχανικά και το βράδυ είχαμε κριτσίνια με παρμεζάνα. Ταιριάζει πολύ και με ψητό κρέας. Είναι εύκολο και γρήγορο.
200 γραμμάρια φέτα
80 ml γάλα
20 γραμμάρια μέλι
βασιλικός
δυόσμος
άνηθος
Εκτέλεση
Βάζω στο μπλέντερ όλα τα υλικά εκτός από το γάλα το οποίο το προσθέτω σταδιακά μέχρι να πάρει το ντιπ την υφή που θέλω.
Τα μυρωδικά βάλτε τα στην αναλογία που σας αρέσουν, εγώ έβαλα περίπου από ένα φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ.
Μελένια μουσταλευριά.
1κιλό μούστο
180 γραμμάρια μαλακό αλεύρι
120 γραμμάρια χοντροκομμένο καρύδι
8 κουταλιές της σούπας μέλι
Βάζω σε μια κατσαρόλα (δυνατή φωτιά) τον μούστο προσθέτω το μέλι, ανακατεύω συνέχεια και προσθέτω και το αλεύρι συνεχίζω να ανακατεύω συνεχώς μέχρι να πάρει 2-3 βράσεις. Αποσύρω από την φωτιά την κατσαρόλα, προσθέτω το καρύδι και ανακατεύω καλά.
Το σερβίρω σε μπολάκια και πασπαλίζω με σουσάμι και κανέλλα.
Ρακόμελο
Έχετε αναρωτηθεί γιατί ακόμα και λίγα σφηνάκια ρακόμελου μας ζαλίζουν; Γιατί
αισθανόμαστε πολύ γρήγορα αυτή τη γλυκιά ευφορία που μας προκαλεί το αλκοόλ; Ας δούμε λίγο ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του αγαπημένου ποτού και τι ακριβώς προκαλεί στον οργανισμό μας.

Είναι σίγουρo ότι όλοι λίγο- πολύ έχετε δοκιμάσει, έστω και μια φορά, σφηνάκι ρακόμελο. Έχει μια γλυκιά γεύση αλλά εξακολουθεί να έχει την «δύναμη» της ρακής, αφού ουσιαστικά είναι ψημένη ρακή με μέλι και κανέλλα.
Η παρασκευή του είναι πολύ απλή: σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε προσεχτικά την ρακή (ή τσίπουρο) κι έπειτα το κατεβάζουμε από την φωτιά. Κατόπιν, ρίχνουμε μέσα ανακατεύοντας το μέλι με λίγη κανέλα. Επειδή η ρακή περιέχει 
πολύ οινόπνευμα, πρέπει να
προσέξετε να μην κοχλάσει και χυθεί έξω από το σκεύος γιατί υπάρχει κίνδυνος φωτιάς.



Το τσίπουρο είναι ένα δυνατό αποσταγμένο ποτό που περιέχει περίπου 37% αλκοόλ. Το όνομα τσίπουρο χρησιμοποιείται σε όλη τη χώρα εκτός από την Κρήτη, όπου το ίδιο ποτό αλλά χωρίς άρωμα είναι γνωστό σαν τσικουδιά. Επίσης, χρησιμοποιείται η τούρκικη λέξη ρακί , ωστόσο το τούρκικο ποτό διαφέρει πολύ από το κρητικό.
Το μάζεμα των σταφυλιών και η δημιουργία του κρασιού και της τσικουδιάς είναι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο το φθινόπωρο. Η δημιουργία του κρασιού
περιλαμβάνει το λιώσιμο των σταφυλιών σε ειδικές πέτρινες κατασκευές που ονομάζονται πατητήρια. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τα πόδια είτε με ένα μικρό μηχάνημα. Ό,τι απομείνει στα πατητήρια (αφού αφαιρεθεί η μεγαλύτερη ποσότητα του χυμού) μπαίνει σε ένα βαρέλι με νερό ή κρασί και παραμένει κλειστό για ένα περίπου μήνα. Μετά το βάζουμε σ’ ένα μεγάλο μεταλλικό καζάνι , το οποίο έχει μακριά μεταλλική καμινάδα στην κορυφή, ώστε να φεύγει ο ατμός. Το καζάνι, στον πάτο του οποίου έχει τοποθετηθεί θρύμπα, κλείνει αεροστεγώς και βράζει. Το πρώτο
ποτό που βγαίνει λέγεται πρωτορακί και είναι πολύ δυνατό. Το τελικό ποσό από το αποσταγμένο υγρό περιέχει το λιγότερο ποσοστό σε αλκοόλ, ενώ η τσικουδιά αυτή καθεαυτή παράγεται στη μεσαία φάση της διαδικασίας. Αυτό διαρκεί περίπου τρεις ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ιδιοκτήτες των καζανιών πρέπει να δοκιμάζουν την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, να ελέγχουν τη θερμοκρασία και τέλος να σταματήσουν την απόσταξη όταν η τσικουδιά έχει αποκτήσει την επιθυμητή γεύση. Για την παραγωγή της τσικουδιάς λαμβάνουν χώρα δύο ή τρεις αποστακτικές διαδικασίες.


Το ρακόμελο, η ανάμιξη δηλαδή της κρητικής ρακής με το μέλι και τα υπόλοιπα μυρωδικά, είναι γέννημα θρέμμα της Αμοργού. Όπως λέει ο κύριος Βεκρής Αντώνης «Από το 2003 παρασκευάζουμε το ποτό Ρακόμελο "Αμόργιον" το οποίο και κατοχυρώσαμε με παγκόσμια πατέντα. Από τα αρχαία χρόνια, οι κάτοικοι της Αμοργ
ού και των μικρών Κυκλάδων έφτιαχναν ένα παραδοσιακό ποτό για να κερνούν τους φιλοξενούμενούς τους αλλά και τους καλεσμένους στους γάμους των παιδιών τους. Το ονόμαζαν "Ψημένη Ρακή" ή "Ρακόμελο". Το ποτό αυτό είναι επίσης το επίσημο κέρασμα στους επισκέπτες στο μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιότησσας στην Αμοργό. Η σύνθεσή του: Απόσταγμα σταφυλιών, μέλι και βότανα χωρίς κανένα συντηρητικό. Ιδανικό ποτό για κέφι, ως απεριτίφ και ως ντιζεστίφ για μετά το φαγητό αφού τα βότανα και το μέλι το κάνουν και χωνευτικό. Πίνεται ζεστό, σε θερμοκρασία δωματίου αλλά και παγωμένο».
Διαλύοντας το μέλι σε ζεστό οινόπνευμα (ρακή), απορροφάται αμέσως από τον οργανισμό κι επιπλέον ανοίγει και τις αεροφόρες οδούς. Ξεκίνησε σαν… φάρμακο λοιπόν, για το συνάχι και το κοινό κρυολόγημα για να εξελιχθεί σε κλασσικό ποτό της παρέας, συνοδευόμενο από
εκλεκτούς μεζέδες. Η… κατάχρησή του (αναμενόμενη και δικαιολογημένη) έχει σοβαρές παρενέργειες: τσακίρ κέφι, ζαλάδα και ευφορία. Είναι σχεδόν αδύνατο να βγείτε για ρακόμελα με την παρέα σας και να μην γυρίσετε –τουλάχιστον - ζαλισμένοι.........

Διαλύοντας το μέλι σε ζεστό οινόπνευμα (ρακή), απορροφάται αμέσως από τον οργανισμό κι επιπλέον ανοίγει και τις αεροφόρες οδούς. Ξεκίνησε σαν… φάρμακο λοιπόν, για το συνάχι και το κοινό κρυολόγημα για να εξελιχθεί σε κλασσικό ποτό της παρέας, συνοδευόμενο από

Κοτόπουλο με μέλι και ψητά λαχανικά
Υλικά(για 2 άτομα)
1 φιλέτο στήθος κοτόπουλου
1 κουταλιά της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1 σκελίδα σκόρδο
λίγο ελαιόλαδο
1/4 ζωμού λαχανικών
λαχανικά που σας αρέσουν (μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια, μανιτάρια)
Εκτέλεση
Αν επιλέξετε μελιτζάνες, πριν τις ψήσετε πρέπει να τις ξεπικράνετε, σε μια λεκάνη με νερό και αλάτι και να τις αφήσετε για 30 λεπτά περίπου. Ψήνω σε ψηστιέρα ή τοστιέρα τα λαχανικά και το κοτόπουλο. Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι βάζω λίγο νερό (μισό φλυτζάνι) και 1/4 ζωμού λαχανικών,το σκόρδο κομμένο στα δύο, προσθέτω 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, την μουστάρδα, μόλις δέσουν λίγο, αφαιρώ το σκόρδο και προσθέτω το μέλι, χαμηλώνω την φωτιά. Αν δεν δένει η σάλτσα, προσθέτω 1 κουταλιά του γλυκού κορν φλάουρ και ανακατεύω καλά. Όταν θα είναι έτοιμα το κοτόπουλο και τα λαχανικά, περιχύνω με την σάλτσα.
Χοιρινό στα μέλια.
Υλικά : 
1κιλό χοιρινό (λαιμό)
2 ξερά κρεμμύδια
3 καρότα
250 γραμμάρια χουρμάδες
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
μισή κούπα μουστάρδα
μισή κούπα μέλι
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβω και τσιγαρίζω το κρεμμύδι, προσθέτω το χοιρινό κομμένο σε μπουκίτσες, σβήνω με το κρασί. Προσθέτω νερό και αφήνω το κρέας να βράσει για περίπου 45 λεπτά. Στα 30 λεπτά προσθέτω τους χουρμάδες και τα καρότα τα οποία είναι πολύ λεπτοκομμένα. Όταν πλέον το κρέας έχει μαλακώσει, ανακατεύω την μουστάρδα, το μέλι, αλάτι, πιπέρι και το ζουμί από το κρέας και χύνω αυτό το ζουμάκι στο χοιρινό. Αφήνω να δέσει ωραία η σαλτσούλα και το κατεβάζω από την φωτιά. Σερβίρεται πολύ ωραία με αγριόρυζο ή ψητή πατάτα.
1κιλό χοιρινό (λαιμό)
2 ξερά κρεμμύδια
3 καρότα
250 γραμμάρια χουρμάδες
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
μισή κούπα μουστάρδα
μισή κούπα μέλι
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβω και τσιγαρίζω το κρεμμύδι, προσθέτω το χοιρινό κομμένο σε μπουκίτσες, σβήνω με το κρασί. Προσθέτω νερό και αφήνω το κρέας να βράσει για περίπου 45 λεπτά. Στα 30 λεπτά προσθέτω τους χουρμάδες και τα καρότα τα οποία είναι πολύ λεπτοκομμένα. Όταν πλέον το κρέας έχει μαλακώσει, ανακατεύω την μουστάρδα, το μέλι, αλάτι, πιπέρι και το ζουμί από το κρέας και χύνω αυτό το ζουμάκι στο χοιρινό. Αφήνω να δέσει ωραία η σαλτσούλα και το κατεβάζω από την φωτιά. Σερβίρεται πολύ ωραία με αγριόρυζο ή ψητή πατάτα.
Σπιτικές Μπάρες Δημητριακών
Δεν είναι δικιάς μου επινόησης, αλλά υπάρχει στο τεύχος Ιούλιος Αύγουστος 2010 του γλυκές ιστορίες...
Η παραλλαγή που έχω κάνει : ως γνήσια Πατρινιά αντικατέστησα το κονιάκ με τεντούρα (παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας, με κανέλλα και γαρύφαλλο. Θα σας μιλήσω κάποια στιγμή για αυτήν), επειδή δεν είχα λεμόνι στο σπίτι έβαλα ξύσμα από πορτοκάλι και μερικές μπάρες τις βούτηξα σε λιωμένη κουβερτούρα...
200 γραμμάρια γάλα πλήρες
100 γραμμάρια ταχίνι
200 γραμμάρια μέλι και άλλα 50γρ για την επικάλυψη
40 γραμμάρια κονιάκ
ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
200 γραμμάρια νιφάδες βρώμης
80 γραμμάρια καρύδια χοντροκοπανισμένα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γάλα, το ταχίνι, τα 200 γραμμάρια μέλι, το κονιάκ και το ξύσμα λεμονιού. Όταν ομογενοποιηθούν τα υγρά, προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά. Καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματα από ένα τετράγωνο ταψί διαστάσεων 18x18εκ με αντικολλητικό χαρτί, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και το ψήνουμε στον αέρα για 20 λεπτά. Το βγάζουμε από τον φούρνο και όσο είναι ακόμα ζεστό αλείφουμε την επιφάνειά του με μέλι. Το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν κόβουμε λωρίδες 4-5 εκ.
siskebasia kiri8ras sto
kouti
Ακόμα μια ανάρτηση σήμερα για τους νέους μελισσοκόμους από τον MELISSOCOSMO.
Ειλικρινά όταν έχω άρθρο που βοηθάει τους νέους μελισσοκόμους χαίρομαι πάρα πολύ.
Επίσης ειλικρινά αν μπορούσα να βάλω φίλτρα ώστε οι παλιοί να μην διαβάζουν αυτό εδώ το Blog πάλι θα το έκανα.
Γιατί δεν το αξίζουν, επειδή είναι σφίγγες και δεν βοηθάνε τους νέους που θέλουν να μάθουν την μελισσοκομία.
Σήμερα λοιπόν θα δούμε βήμα βήμα, πώς να κόβουμε τις κηρήθρες, αν θέλουμε να τις πουλήσουμε ή να δωρίσουμε κάπου ένα κομμάτι κηρήθρας.
Έχω ξαναπεί ότι δεν μου πολυαρέσει να χαλάω τις κηρήθρες μου για κανέναν λόγο.
Και γιατί παιδεύονται οι μέλισσες να τις χτίσουν, και γιατί παιδεύομαι εγώ να τις συρματώσω.
Αναγκαστικά όμως κόβω μερικές, κυρίως κάνω δώρο κάνα κομματάκι εκεί που πρέπει..
Αν ένας πελάτης σου σηκώνει πολύ μέλι, αν κάποιος άλλος έχει πρόβλημα υγείας, αν θες να κάνεις ένα δώρο σε κάποιον για να σε θυμάται, τότε η κηρήθρα είναι ότι πρέπει.
Για να κόψουμε λοιπόν κηρήθρα πρέπει να αγοράσουμε τα ανάλογα κουτάκια.
Αυτά που αγόρασα εγώ έχουν 0.45 Ευρώ το κάθε ένα, ενώ υπάρχουν και μικρότερα στο μισό μέγεθος από αυτά, τα οποία όμως δεν σας τα προτείνω γιατί δεν αξίζει τον κόπο, ούτε να το πουλήσεις ούτε να το αγοράσει κάποιος.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ξαπλώσουμε την κηρήθρα σε ένα μεγάλο δοχείο που να ακουμπάει ολόκληρη κάτω.
Αν η κηρήθρα δεν ακουμπάει ολόκληρη κάτω τότε θα σπάσει και δεν θα γίνει σωστή δουλειά.
Η κηρήθρα πρέπει να πατήσει ολόκληρη μέσα στο ταψί ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να σπάσει.
Στη συνέχεια ζεσταίνοντας τα σύρματα με τον μετασχηματιστή τα τραβάμε από το πίσω μέρος της κηρήθρας και τα βγάζουμε χωρίς η κηρήθρα να πάθει το παραμικρό.
Αφού πατήσει λοιπόν στο ταψί τότε πρέπει να τις αφαιρέσουμε τα σύρματα από μέσα για να μπορέσουμε να την κόψουμε.
Δυστυχώς δεν είχα βοηθό που να μπορέσει να φωτογραφίσει την διαδικασία αφαιρέσεως των συρμάτων, ούτε γινόταν να το κάνω εγώ, γι αυτό θα σας περιγράψω τώρα τον τρόπο ενώ κάποια άλλη φορά που θα κόψω ξανά κηρήθρες θα προσθέσω την ανάλογη φωτογραφία και θα σας δείξω τον τρόπο.
Παίρνουμε λοιπόν τον μετασχηματιστή που ζεσταίνουμε τα σύρματα κατά το πέρασμα των φύλων των κηρηθρών και κάνουμε κάτι ανάλογο.
Αφού κόψουμε τις άκρες του σύρματος που κρατάνε δεμένο το σύρμα στο πλαίσιο με έναν κόφτη, ακουμπάμε τα καλώδια του μετασχηματιστή στις δυο άκρες που κόψαμε.
Όταν το σύρμα ζεσταθεί αρκετά, τότε με μια πένσα τραβάμε το σύρμα από την πίσω πλευρά τις κηρήθρας, το οποίο βγαίνει πολύ εύκολα χωρίς να προκληθεί στην κηρήθρα η παραμικρή ζημιά.
Το σύρμα καλό είναι να το αφαιρέσουμε σε δυο δόσεις μιας και είναι αρκετά μεγάλο για να βγει με τη μια.
Είναι πολύ εύκολο και θα δείτε ότι με μια δυο δοκιμές θα τα καταφέρετε.
Αφού βγει το σύρμα λοιπόν, το επόμενο βήμα είναι να βγάλουμε το πλαίσιο από την κηρήθρα, το ξύλο δηλαδή.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε το κερί γύρω γύρω που κρατάει την κηρήθρα στο ξύλο και μένει πλέον μόνη η κηρήθρα στο ταψί έτοιμη για κόψιμο.
Τότε παίρνουμε ένα μαχαίρι και κόβουμε γύρω γύρω το κερί που συγκρατεί την κηρήθρα στο πλαίσιο.
Όταν το κόψουμε και από τις τέσσερες πλευρές τότε σηκώνουμε το πλαίσιο και πλέον βλέπουμε ότι στο ταψί έχει μείνει μόνο η κηρήθρα άθικτη γεμάτη μέλι.
Στη συνέχεια κόβουμε την κηρήθρα ακριβώς στη μέση.
Πάρτε ένα μαχαίρι να κόβει καλά, μη χαλάσετε την κηρήθρα…
Να πω εδώ ότι όταν θέλουμε να κόψουμε κηρήθρα, πρέπει να επιλέγουμε άσπρες κηρήθρες, που δεν έχουν γεννηθεί ποτέ από την βασίλισσα, να είναι πολύ καλά γεμάτες, και καλό είναι να είναι και σφραγισμένες, αν έχουν μέλι ανθέων, ενώ αν έχουν μέλι ελάτου δεν είναι τόσο απαραίτητη η σφράγιση.
Από μια κηρήθρα λοιπόν θα κόψουμε 8 κομμάτια, και θα μας περισσέψουν δυο μικρά κομματάκια από την άκρη της κηρήθρας, όπως ακριβώς φαίνονται στην φωτογραφία.
Μετά κόβουμε όλα τα κομμάτια.
Οχτώ για την ακρίβεια, ενώ μας περισσεύουν δυο μικρά στην άκρη όπως βλέπετε στη φωτογραφία.
Αν δυσκολεύεστε χρησιμοποιήστε ένα κουτάκι ως οδηγό για να δείτε που πρέπει να γίνει η κοπή.
Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να κοπεί λίγο μικρότερο το κομμάτι για να χωράει μέσα στο κουτί.
Δεν γίνεται διαφορετικά, αν δεν περισσέψουν αυτά τα δυο μικρά κομματάκια τότε τα υπόλοιπα κομμάτια θα βγουν μεγάλα και δεν θα χωράνε στα κουτιά.
Παίρνουμε λοιπόν το μαχαίρι και πρώτα την κόβουμε στη μέση, ενώ στην συνέχεια κόβουμε τα κομμάτια.
Μια καλή σπάτουλα από αυτές που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να σηκώνουν γλυκά και πίτες είναι ότι πρέπει για να βάλουμε τα κομμάτια στα κουτιά.
Αν δυσκολευόμαστε χρησιμοποιούμε ένα άδειο κουτί ως οδηγό για να δείτε που πρέπει να γίνει η κοπή, και θυμόμαστε πάντα ότι το κομμάτι πρέπει να κοπεί 1-2 εκατοστά μικρότερο για να μπορέσουμε να το βάλουμε στο κουτάκι.
Στη συνέχεια αυτή η διαδικασία θα γίνει με μια σπάτουλα, παίρνουμε ένα ένα τα κομμάτια και το βάζουμε στο κουτάκι, αν θέλουμε μέσα στο κουτάκι ρίχνουμε και λίγο μελάκι, και για να δείχνει καλύτερα, αλλά και σε περίπτωση που δεν είναι καλά γεμάτη η κηρήθρα μας.
Με λίγη προσοχή θα καταφέρετε να βάλετε το κομμάτι στην κηρήθρα, και μετά από λίγη ώρα δεν θα τα πασαλείφετε όλα…
Τα κουτάκια αυτά που βλέπετε με τις κηρήθρες έχω δει διαφόρους συναδέλφους να τα πουλάνε κυρίως 8 και 10 ευρώ, ενώ τα κουτάκια κηρήθρα που είναι στο μισό μέγεθος απ ότι αυτά οι συνάδελφοι τα πουλάνε 5 ευρώ το κάθε ένα.
Εγώ τα έκοψα κυρίως για να τα δωρίσω, αλλά αν χρειαστεί να πουλήσω κανένα θα το δώσω 5 ευρώ το κάθε ένα, και γιατί υπάρχει κρίση και γιατί ο κοσμάκης δεν έχει λεφτά, και γιατί θεωρώ ότι είναι πολύ λίγο για να τους ζητήσω 10 ευρώ.
Και να το πολύ ωραίο το αποτέλεσμα, πολύ καλαίσθητο, και σου δίνει έντονα την επιθυμία να το φας νομίζω…
Πάντοτε όταν τρυγάτε να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι μερικά κομμάτια κηρήθρας, και μερικά κιλά μέλι πρέπει να τα δωρίσετε.
Και ένα προς ένα όλα τα κομμάτια μπήκαν στα κουτάκια και είναι ετοιμοφάγωτα…
Να δίνετε μελάκι εκεί που πρέπει, εκεί που υπάρχουν, άποροι, ασθενείς, και παιδιά, και να μην κλαίτε το δώρο που κάνατε.
Θέλω να πω ακόμα ότι…
Μερικοί μελισσοκόμοι δεν χρησιμοποιούν μετασχηματιστή καθόλου για να περάσουν κεριά.
Αυτοί λοιπόν θα αναρωτιούνται τώρα με πιο τρόπο θα βγάλουν τα σύρματα από τις κηρήθρες.
Θα σας πω να κόψετε τα σύρματα, και με μια πένσα να τα τραβάτε προς τα επάνω σίγα σίγα, αυτά θα χαρακώνουν λίγο την κηρήθρα και θα βγαίνουν.
Αν το κάνετε αυτό τότε η κηρήθρα θα είναι όπως στη φωτογραφία, λίγο χαρακωμένη από τα σύρματα.
Ουσιαστικά δεν παθαίνει απολύτως τίποτα από το χαράκωμα των συρμάτων όταν αυτά τα βγάζουμε χωρίς τον μετασχηματιστή.
Το θέμα είναι μόνο στη λεπτομέρεια, που θέλουμε το κομμάτι να είναι χωρίς σημάδια στα κουτιά.
Κατά τα άλλα όμως έστω κι έτσι όπως βλέπετε μια χαρά γίνεται η δουλειά μας…
Να είστε σίγουροι ότι το μέλι αυτό και οι κηρήθρες θα σας επιστραφεί απ τον δημιουργό στο πολλαπλάσιο…
pigi:melissocosmos
Ψωμάκια με μέλι
psomakia me meli
Ειναι γευστικο και το φτιαχνουν και για το πασχα.
- 320γρ. μελι
- 320γρ. ζαχαρη
- 920γρ. αλευρι
- 3 αυγα
- 2 κουταλιες σουπας κανελλα
- 1 κουταλια σουπας γαρυφαλλα
- 1 φλιτζανι τσαγιου βουτυρο
- 2 μανταρινια ξυσμα
- 2 πορτοκαλια χυμο
- 2 κουταλιες σοδα
- 1/2 κουταλακι πιπερι
- 1 φλιτζανι κονιακ
- 1 πρεζα αλατι
- λιγα αμυγδαλα και φρουι γλασε
Πως το κάνουμε:
- Βαζουμε σε μια λεκανη το αλευρι και τα μυρωδικα, τη ζαχαρη, το κονιακ, τα αμυγδαλα, τα αυγα λιγο χτυπημενα.
- Βάζουμε το μελι σε μια κατσαρολίτσα να λιωσει στη φωτια εως οτου παρει μια βραση και ρίχνουμε μεσα το βουτηρο. Μετά το προσθέτουμε στη λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά.
- Στο τελος ριχνουμε τη σοδα λιωμενη στο κονιακ. Τα ζυμωνουμε πολυ καλα και τα πλαθουμε σε 5 φραντζολακια. Τα αλειφουμε με αυγο και βαζουμε αμυγδαλα.
- Τα ψηνουμε σε μετριο φουρνο
pigi: Ψωμάκια με μέλι http://www.sintagespareas.gr/sintages/psomakia-me-meli.html#ixzz1jWtZlrlD