Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Τροφοδότηση με μέλι


 pigi : http://www.melissokomia.grΕκτύπωσηE-mail

Α. Τροφοδότηση με μέλι Γεγονός είναι ότι το καλύτερο προϊόν για την τροφοδότηση των μελισσών είναι το μέλι. Με δεδομένο όμως κυρίως το κόστος του προϊόντος, στην τροφοδότηση των μελισσιών με μέλι θα καταφύγει ο μελισσοκόμος μόνο σε περίπτωση ανάγκης, όπως είναι ο άμεσος κίνδυνος απώλειας του μελισσιού από πείνα το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη.
Τρόποι τροφοδότησης των μελισσιών με μέλι :
  • κηρήθρες με σφραγισμένο μέλι : στην περίπτωση αυτή μέρος του σφραγισμένου μελιού πρέπει να απολεπίζεται πριν δοθεί στ μελίσσι
  • μέλι ρευστό σε κοινούς τροφοδότες: το μέλι αραιώνεται με νερό σε αναλογία 1:3 και δίνεται βράδυ, για να αποφευχθεί η λεηλασία. Για να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών, το μέλι πρέπει να θερμανθεί στους 70°C για 5 λεπτά.
  • κρυσταλλωμένο μέλι : ένα μελίσσι που χάνεται την άνοιξη μπορεί ίσως να σωθεί με ένα βάζο κρυσταλλωμένο μέλι, το οποίο θα τοποθετηθεί ανάποδα ακριβώς σε επαφή με τη μελισσόσφαιρα. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η παρουσία νερού, το οποίο οι μέλισσες θα χρησιμοποιήσουν για να διαλύσουν τους κρυστάλλους του μελιού. Η τροφοδότηση με κρυσταλλωμένο μέλι είναι αντιοικονομική και πιθανό να προκαλέσει δυσεντερία στις μέλισσες. Οι μέλισσες χρησιμοποιούν μόνο την υγρή φάση και τους πολύ μικρούς κρυστάλλους, ενώ του μεγαλύτερους κρυστάλλους τους πετάνε έξω από την κυψέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου