Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Σκαθάρι Αethina Tumida video





Ένας νέος εχθρός που αυτή τη στιγμή έχει εξελιχτεί σε μάστιγα για τους μελισσοκόμους τις Αμερικής είναι το σκαθάρι Αethina Tumida.


Είναι σιγουρότατο ότι κάποια στιγμή θα έρθει και στην Ελλάδα πιθανόν από Αίγυπτο με τους χιλιάδες τόνους πατάτας που εισάγουμε κάθε χρόνο.

Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι σε όσα μελισσοκομικά σεμινάρια έχω πάει έως τώρα πουθενά δεν μας μίλησε κανείς για το σκαθάρι.

Έστω βρε παιδί μου να το δείξουν μια φωτογραφία για να το ξέρουν οι μελισσοκόμοι μήπως το προλάβουμε έγκαιρα όταν έρθει.

Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα και σε αυτόν τον τομέα, δηλαδή της ενημέρωσης της προνοήσεις και της πρόληψης είμαστε να το πω ευγενικά έτη φωτός πίσω.



Πάμε να το δούμε μαζί λοιπόν







Το μικρό σκαθάρι Αethina Tumida είναι ο νέος εχθρός της μέλισσας που υπόσχεται να κάνει την βαρρόα να μοιάζει σαν μια γλυκιά ανάμνηση μπροστά του. . .

Προερχόμενο από την βόρειο Αφρική το έντομο αυτό εμφανίστηκε το 1998 στην Florida των ΗΠΑ ενδεχομένως μεταφερόμενο από Αφρική με φορτίο τροφίμων και κυρίως πατάτας.



Η πατάτα είναι ένα από τα αγαπημένα του εδέσματα γι αυτό την αναφέρω ως ύποπτη.
Μέσα σε έναν μόλις χρόνο εξαπλώθηκε σε 6 πολιτείες των ΗΠΑ.



Το μικρό σκαθάρι της κυψέλης υφίσταται ολική μεταμόρφωση περνώντας από το στάδιο του αβγού σε αυτό της προνύμφης μετά της νύμφης και τέλος του τέλειου εντόμου.



Η προνύμφη του σκαθαριού τρέφεται με γόνο μελισσών και μέλι και προκαλεί κατάρρευση του μελισσιού.




Το χειρότερο όμως είναι ότι οι προνύμφες αυτές εκκρίνουν περιττώματα στο μέλι σε τέτοιο βαθμό που προκαλούν ζυμώσεις και άσχημη οσμή και αυτό γίνεται ακατάλληλο προς κατανάλωση τόσο ανθρώπινη όσο και για τις μέλισσες.

Δειτε κι ενα βιντεο



Η αντιμετώπιση του σκαθαριού προς το παρόν γίνεται μόνο με σκευάσματα, σαν κι αυτά που αντιμετωπίζουμε την βαρρόα περίπου, αν και δεν ελέγχεται εύκολα και παρ όλο τα αυτά απλός παρατείνουμε την ημερομηνία της κατάρρευσης του μελισσοκομείου.


Το σκέυασμα πάντως που έχει εγκριθεί και το περιορίζει κάπως είναι της εταιρείας Βayer οι ταινίες Check Mite.


Είναι δηλαδή ένα από τα επιτρεπόμενα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε και για την βαρρόα στην Ελλάδα, είναι  πλαστικές ταινίες και περιέχει σαν δραστική ουσία το Coumaphos 10%.

Όπως είπα και ποιο πάνω είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το σκαθάρι θα εμφανιστεί και στην Ελλάδα αργά η γρήγορα (το πιθανότερο γρήγορα) και γι αυτό το λόγο πρέπει τουλάχιστον να είμαστε ενημερωμένοι.

pigi : MELISSOCOSMOS


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου