Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Το μπλοκάρισμα της κηρήθρας




Μια ακόμα ανάρτηση θα δούμε σήμερα με συμβουλές και πληροφορίες που στόχο έχουν κυρίως τους νέους άπειρους μελισσοκόμους.
Ας μάθουμε λοιπόν για το μπλοκάρισμα των κηρήθρων.
Το λεγόμενο μπλοκάρισμα της κηρήθρας είναι το όνειρο κάθε μελισσοκόμου.
Μπλοκάρισμα λέμε ότι έχουμε όταν οι κηρήθρες γεμίζουν γρήγορα με μέλι και η βασίλισσα δεν έχει χώρο να γεννήσει τα αβγά της, τότε λέμε ότι τα μελίσσια μας μπλόκαραν με μέλι τις βασίλισσες.
Αυτό συμβαίνει γιατί έρχονται μεγάλες ποσότητες μελιού από τους αγρούς και στην κυψέλη δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος χώρος για να αποθηκευτεί.
Τότε κάθε νέα μελισσούλα που εκκολάπτεται βγαίνει από το κελί της και στη θέση αυτή μπαίνει μέλι γρήγορα γρήγορα πριν προλάβει να γεννήσει η βασίλισσα.
Όταν λοιπόν ανοίξει την κυψέλη ο μελισσοκόμος και δει την βασίλισσα μπλοκαρισμένη, και τις κηρήθρες γεμάτες μέλι, γεμίζει κι ο ίδιος με ικανοποίηση καθώς βλέπει τους κόπους του να ανταμείβονται.
Το μπλοκάρισμα είναι πολύ πιο εύκολο να συμβεί σε μελιτώματα, μιας και οι ποσότητες μελιού που έρχονται στην κυψέλη είναι μεγάλες.
Συμβαίνει όμως και στις ανθοφορίες αν έχουμε καλή άνοιξη καμιά φόρα, να έρχεται τόσο πολύ ανθομελάκι ώστε να μπλοκάρονται οι βασίλισσες.
Η αξία του μπλοκαρίσματος είναι μεγάλη, και το όφελος για τον μελισσοκόμο ακόμα μεγαλύτερο.
Σκεφτείτε ότι οι κηρήθρες είναι ασφυκτικά γεμάτες μέλι, ενώ δεν υπάρχει καθόλου γόνος για να δυσκολέψει τον μελισσοκόμο στο να πάρει ένα πλαίσιο από την κυψέλη η όχι κατά τον τρύγο.
Έτσι κι ενώ η μελισσοκομία αναπτύσσονταν, γρήγορα οι μελισσοκόμοι αντιλήφθηκαν ότι χρειάζεται να επινοήσουν τρόπους ώστε να επιτύχουν μπλοκάρισμα αφού τους συνέφερε πάρα πολύ.
Έτσι οι Γάλλοι μελισσοκόμοι πρώτοι επινόησαν έναν τρόπο μπλοκαρίσματος.
Αυτός λοιπόν λέει ότι την εποχή που έρχονται μεγάλες ποσότητες μελιού στην κυψέλη πρέπει να πάρουμε ένα πλαίσιο με πληθυσμό και μαζί και την βασίλισσα και να την βάλουμε στον εμβρυοθάλαμο, προσθέτοντας εκεί 9 ακόμα άχτιστα η χτισμένα πλαίσια.

Πάνω από τον εμβρυοθάλαμο βάζουμε διάφραγμα βασίλισσας κι από πάνω τοποθετούμε το πάτωμα η τα πατώματα αν το μελίσσι είναι τριώροφο, που έχουν γόνο και μέλι.


Όταν εκκολαφτεί ο γόνος στη θέση του θα μπει μέλι και καθώς η βασίλισσα θα είναι κάτω στον εμβρυοθάλαμο και δεν θα μπορεί εξ αιτίας του διαφράγματος να ανέβει πάνω να γεννήσει θα έχουμε ένα είδος τεχνητού μπλοκαρίσματος.

Τέτοιου είδους τεχνικές είναι χρήσιμες για ανθοφορίες θυμαριού ή και για τον έλατο, και δεν πρέπει να παραμένει η βασίλισσα με διάφραγμα για πολύ μεγάλο διάστημα γιατί υπάρχει περίπτωση ο πληθυσμός να μειωθεί αφού δεν θα έχουμε πολλή γέννα.
Ο τρόπος αυτός δεν ενδείκνυται για το πεύκο μιας κι εκεί έχουμε φυσικό μπλοκάρισμα αλλά και ανάγκη για πολύ γόνο προκειμένου να μην πέσουν πολύ τα μελισσάκια μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου