Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

pagides sminon
Παγίδες


 υπάρχουν πολα ειδή παγίδων σε διάφορα μεγέθη και εξυπηρετούν όλα τον ίδιο σκοπό, παγίδα μπορείτε να κάνετε από μια παλιά κυψέλη, ένα ξύλινο κουτί, ένα πιθάρι έως και μια μεγάλη γλάστρα καρφωμένη πανό σε ένα ξύλο ώστε να μιάζι σαν κυψέλη κα να αρέσει στο σμήνος...η παγίδα που θα δημιουργήσετε θα πρέπει να μυρίζει οπός η παλιές κυψέλες, να μυρίζουν πρόπολη και κερί.


(Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλιά πλαίσια συρματωμένα με καινούριο φίλο κηρήθρας, μαζί με ένα πλαίσιο με παλιά μαύρη κερήθρα.)
    η παγίδες είναι χρήσιμες για το μελισσοκομείο μας για να πιάνουμε τα δικά μας σμήνη .... τουλάχιστον όσα μπορούμε να πιάσουμε, παντός καλό είναι να προλαβαίνουμε της σμινουργείες.

http://www.youtube.com/watch?v=Fuhi3n8lmz4&feature=player_embedded

στα σμήνη δεν αρέσει να είναι κοντά το ένα με το άλλο, και γιαυτο απομακρύνονται καμία φορά ακόμα και χιλιόμετρα από το μελισσοκομείο, ι παγίδες αυτές συνήθως πιάνουν τα δικά μας σμήνη αλλά καμία φορά και ξενα. Τα ξένα σμήνη συμβάλουν στην μύωση της αιμομιξίας μεταξύ τον μελισσιών μας.


Τα σμήνη συνήθως όταν φεβγούν πάνε και πιάνονται πανό σε κάποιο κλαδί δέντρου και παράλληλα ένα μέρος του σμήνους ψάχνει για μόνιμη τοποθεσία, μόλις βρεθεί η τοποθεσία το σμήνος αναχωρεί για την μόνιμη θέση του, που αυτό το μέρος ισος να είναι και μια κουφάλα δέντρου, οπότε καλό είναι να έχουμε το νου μας, να επισκεπτόμαστε κάθε μέρα το μελισσοκομείο μας όσο είναι αυτό δυνατόν και να έχουμε ετοιμοπόλεμες τις παγίδες μας. αν μπει το σμήνος σε κάποιο κορμό πολύ πιθανόν να μην επιβίωση σίγουρα...


για να πιάσεις ένα σμήνος πρέπει να αρέσει η τοποθεσία σε αυτό, και αν του αρέσει μια φορά και πιάσεις ένα, σίγουρα στο ίδιο σημείο θα πιάσεις και αλλά σμήνη... ι κυψέλη πρέπει να είναι προσαρμοσμένη σε κάποιο κλαδί δέντρου σε ψιλό σημείο και καμία 100-200 μετρά μακριά από τις κυψέλες ,η κυψέλη θα πρέπει να κοίτα νοτιανατολικά, καλό είναι με ένα πινελάκι να έχετε πασαλείψει με λιωμένο κερί από μαύρες κηρήθρες ώστε να μυρίζει πρόπολη ι κυψέλη και μπορείτε ακόμα να τρίψετε την κυψέλη με μελισόχορτο και λεμονί, ι μπορείτε να την ψεκάζετε με κάποιο ιδικό σπρέι αφεσμον ( περιττό αν έχετε μελισόχορτο) . όσο πιο παλιά ι κυψέλη (όχι σάπια, μουχλιασμένη ) τόσο πιο καλά . αν ι κηρήθρες δεν είναι καλές μην της βάλετε καν μέσα, πολύ πιθανόν το σμήνος να μην της αγγίξει καν.αν υπαρχή κάποιο ανθισμένο δέντρο βαλτέ την κυψέλη πανό του, συλλέγοντας ι μέλισσες να βλέπουν και την κυψέλη ώστε να την έχουν στα υπόψη τους αν χιαστούν ένα μέρος...
συνήθως μέσα Απριλίου ξεκινάμε δυναμικά οι σμινουργείες και κρατανε μέχρι τουλάχιστον τέλη Μαΐου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου