Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

Επιστήμονες εκπαιδεύουν τις μέλισσες να εντοπίζουν... νάρκες


Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013 15:44 |


Μπορούν να εντοπίσουν νάρκες πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από άλλα ζώα, που έχουν εκπαιδευτεί γι' αυτό... Μπορούν να εντοπίσουν νάρκες πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από άλλα ζώα, που έχουν εκπαιδευτεί γι' αυτό... © wikimedia
Ειδικές αποικίες μελισσών που μπορούν να ανιχνεύσουν νάρκες, που είναι θαμμένες σε απόσταση μεγαλύτερη των τριών μιλίων, παρουσίασαν επιστήμονες από την Κροατία, που δούλεψαν για περισσότερα από δέκα χρόνια στο συγκεκριμένο ερευνητικό έργο.
Οι ερευνητές, καθηγητές από το τμήμα Γεωργίας του πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, παρουσίασαν τις μέλισσες που εκπαιδεύονται για τον εντοπισμό ναρκών μέσα από τη διατροφή τους. Οι μέλισσες, όπως είπαν, σιτίζονται από ένα διάλυμα ζάχαρης, το οποίο αναμιγνύεται με τη μυρωδιά των εκρηκτικών, τονίζεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Croatian Times».
Η καθηγήτρια Ματέγια Γιάνες, που ανέλαβε την εκπαίδευση των μελισσών, δήλωσε ότι μέσα από τη συγκεκριμένη διατροφή, οι μέλισσες συνδέουν τη μυρωδιά των εκρηκτικών με «την εύκολη τροφή».
«Οι μέλισσες μπορούν να εντοπίσουν από τη μυρωδιά ένα λουλούδι, σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο μπορούν να εντοπίσουν, μέσω της μυρωδιάς, τα εκρηκτικά στην ίδια απόσταση», πρόσθεσε η κ. Γιάνες.

pigi: http://www.ert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου