Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Σχετικά με το Gaucho (Νεονικοτινοειδή)



Τα νεονικοτινοειδή είναι μια ομάδα φυτοφαρμάκων με τα οποία εμποτίζονται οι σπόροι με στόχο την προφύλαξή τους από τα διάφορα έντομα και μύκητες μέχρι το φύτρωμά τους. Το φυτό που προέρχεται από εμβαπτισμένο σπόρο είναι ολόκληρο τοξικό για τα έντομα, ενώ τελικά τα νεονικοτινοειδή θα καταλήξουν στο πιάτο μας.

Τα φυτοφάρμακα αυτά έχουν ανιχνευθεί στο χώμα, στα διάφορα μέρη των φυτών καθώς και στη γύρη τους. Η ποσότητα τους στη γύρη των φυτών είναι τέτοια που μπορεί να επηρεάσει τις μέλισσες και να τους δημιουργήσει προβλήματα προσανατολισμού. Μια ιταλική έρευνα απέδειξε ότι το φυτοφάρμακο αυτό σε ποσότητα 500-1000 μέρη στο εκατομμύριο αποπροσανατολίζει τις μέλισσες και δεν βρίσκουν το δρόμο επιστροφής στις κυψέλες τους και πεθαίνουν, ενώ σε πιο χαμηλό ποσοστό /100 μέρη στο εκατομμύριο/ ο αποπροσανατολισμός των μελισσών διαρκούσε 24 ώρες πριν τα καταφέρουν τελικά να επιστρέψουν στις κυψέλες τους.

Χρησιμοποιούνται επίσης και στην καλλιέργεια ζαχαρότευτλων. Η ζάχαρη που χρησιμοποιείται από τους μελισσοκόμους για ενίσχυση των μελισσιών τους τον χειμώνα μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την ζωή των μελισσών, αν προέρχεται από τέτοια ζαχαρότευτλα. Η χρήση ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο δεν έχει κίνδυνο. Άν έχετε διαφορετικές πληροφορίες σας παρακαλώ αναφέρετε τις.
http://bizy-the-bee.blogspot.com/2010/06/blog-post.html

Σπόροι καλαμποκιού εμβαπτισμένοι σε Gaucho


Το πρόβλημα αυτό είναι το πρώτο που επισημαίνει ο MELISSOCOSMOS και που θα στείλει και στο Blog που δημιουργήθηκε για την καταγραφή των προβλημάτων της μελισσοκομίας.

Είναι ένα πρόβλημα που η ομοσπονδία μας πρέπει να το παλέψει.
Γράφω αυτά που ξέρω και κατάφερα να μάθω έως τώρα στην δημοσίευση για το Gaucho.

Έχω να πω ακόμα το εξής:
Μετά την ομαδική διαδικτυακή διαμαρτυρία που έκαναν ενωμένα τα μελισσοκομικά Blogs στις 2 Αυγούστου κατά των φυτοφαρμάκων έγιναν οι εξής κινήσεις.
Μίλησα με τον ιδιαίτερο του κυρίου Καρχιμάκη στο υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης, μετά από τηλεφώνημα που μου έκανε για την εν λόγο διαμαρτυρία μας.
Ο κύριος Καρχιμάκης ήταν τότε υφυπουργός, ενώ τον ιδιαίτερο του τον έλεγαν κύριο Κουρή.
Του είπα πως έχουν τα πράγματα σχετικά με την εμβάπτιση των σπόρων στο Gaucho. Μου δήλωσε άγνοια, "ήταν ένα πρόβλημα που δεν τους το είχε θέσει κανείς", μου είπε.
Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα σε ανάρτηση εδώ:


Μου είπε λοιπόν ο κύριος Κουρής ότι δεν γνώριζε καν το θέμα, και ζήτησε λίγο χρόνο για να ενημερωθεί και να δει αν είναι έτσι όπως του τα είπα.

Μου είπε ωστόσο ότι δεν ήταν αρνητική η πρόθεση του υπουργείου προς τους μελισσοκόμους και σίγουρα υπήρχαν περιθώρια για να γίνει κάτι.

Δυστυχώς μετά από αυτό έγινε ανασχηματισμός της κυβέρνησης, κι ο κύριος Καρχιμάκης έφυγε από το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης.

Ο κ. Ντούρας σε τηλεφωνική μας επικοινωνία  είπε ότι η ΟΜΣΕ μετέφερε το θέμα του Gaucho στον κύριο Σκανδαλίδη .

Η απάντηση του υπουργείου είναι ότι πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα. Πρόκειται για μια χημική ουσία που παράγει μια πανίσχυρη πολυεθνική εταιρεία, και για να αποσυρθεί πρέπει να παρουσιαστεί έρευνα επιστημόνων που να επιβεβαιώνει την καταστροφική της δράση.
Αυτά κατάλαβα εγώ τουλάχιστον από την κουβέντα που είχαμε με τον Αντιπρόεδρο της ΟΜΣΕ.
Θέλουν έρευνα που να λέει ότι δηλαδή το Gaucho περνάει στους ιστούς των φυτών και καταλήγει πιθανότατα στους καρπούς τους, άρα και στο πιάτο μας. Καταλήγει όμως και στους ανθούς των φυτών, με αποτέλεσμα να βλάπτει τον εγκέφαλο των μελισσών όταν αυτές επισκέπτονται τα άνθη , αποπροσανατολίζονται  και δεν επιστρέφουν ποτέ στις κυψέλες τους.

Αντιλαμβάνομαι ότι η ΟΜΣΕ αδυνατεί να συγκεντρώσει όλες αυτές τις  έρευνες που ζητάει το υπουργείο.

Οι προτάσεις μου λοιπόν είναι οι εξής:

Κατ’ αρχήν η ΟΜΣΕ πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για αυτή την υπόθεση που μπορεί να στρατευτούν μαζί της και να την βοηθήσουν.

Η μελισσοκομία είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης στο πρόβλημα αυτό, και η μέλισσα το τελευταίο θύμα.

Από τη στιγμή που γνωρίζουμε η έστω υποψιαζόμαστε ότι ο Καούτσος περνάει και στα τρόφιμα μέσω του καρπού του καλαμποκιού, του σιταριού κ.τ.λ, είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο, πιθανόν και για τα ζώα που τρέφονται με τέτοιες τροφές. Η ΟΜΣΕ λοιπόν θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από όποιον έχει συμφέροντα να κάνει την έρευνα για το Καούτσο.

Αν υπάρχουν έρευνες στο εξωτερικό, (που σίγουρα θα υπάρχουν από τη στιγμή που απαγορεύτηκε στην Γαλλία) θα πρέπει να τις αναζητήσει πρώτα εκεί.

Πρέπει να ζητήσει την βοήθεια του ΕΦΕΤ προκειμένου να ερευνηθεί αν τα νεονικοτινοειδή αφήνουν υπολείμματα σε τροφές που έχουν σχέση και με τον άνθρωπο.

Πρέπει να δώσει δημοσιότητα στο πρόβλημα. Να στείλει το θέμα στα ΜΜΕ τα οποία μπορούν να το αναδείξουν σίγουρα.
Έτσι, αν απαγορευτεί η χρήση των νεονικοτινοειδών, θα ωφεληθεί μαζί με τον άνθρωπο και η μέλισσα.
Είναι δύσκολη υπόθεση και χρειάζεται επίπονη προσπάθεια και ικανούς ανθρώπους με θέληση και σιδερένια πυγμή, για να ξετρυπώσουν κάθε δύναμη που μπορεί να βοηθήσει.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε με μια απλή επιστολή προς το υπουργείο να ελπίζουμε σε επίλυση.

Φυσικά μια χαλαρή προσπάθεια η επιστολή μόνο και μόνο για τα μάτια των μελισσοκόμων δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μάχη κατά του Καούτσο και άλλων ύποπτων φυτοφαρμάκων.
pigi: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου