Κυριακή 1 Μαΐου 2011

ΤΑ ΨΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΟΥΣ



 
Κάθε τόπος έχει το δικό του μέλι…

Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη, περιπατάει η δόξα μονάχη έγραψε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός και δεν είχε άδικο.
Μόνο που τελευταία διαπίστωσα ότι η ράχη των Ψαρών δεν είναι μαύρη αλλά μωβ.
Και είναι μωβ εξ αιτίας των αμέτρητων θυμαριών που υπάρχουν εκεί.
Πάμε να γνωρίσουμε τα Ψαρά λοιπόν….

Τα Ψαρά είναι ένα μικρό νησί βορειοδυτικά της Χίου.
Τόπος θρυλικός και ένδοξος, στα Ψαρά γεννήθηκε ο ήρωας της επανάστασης του 1821 και μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Κανάρης αλλά και πολλοί άλλοι ήρωες.
Τα ψαρά έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας καθώς ο αγώνας τους για την ελευθερία, και το τίμημα που υπέστησαν γι αυτόν τους τον αγώνα οι Ψαριανοί είναι μεγάλο, με το ολοκαύτωμα του νησιού από τους Τούρκους. 


Τα Ψαρά έχουν έκταση 42τ.χλμ ενώ το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους του είναι άγονο.
Ο μοναδικός οικισμός του νησιού είναι χτισμένος αμφιθεατρικά και ο ρυθμός της αρχιτεκτονικής των κτηρίων του ακλουθεί την Αιγαιοπελαγίτικη παράδοση.
Στα ψαρά υπάρχουν πανέμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά όπως αυτή του κάτω γιαλού αλλά και το κατσούνι.


Ο πληθυσμός του νησιού είναι 422 άτομα σύμφωνα με την απογραφή του 2001.
Οι κάτοικοι των ψαρών είναι πολύ φιλόξενοι, πολύ φιλότιμοι και πολύ ντόμπροι.

Το νησί έκτος των άλλων, φημίζεται για τα φρέσκα και νόστιμα ψάρια του, για την κοπανιστή και την μυζήθρα του καθώς και για το ξακουστό θυμαρίσιο μέλι του.
Οι Ψαριανοί μελισσοκόμοι έχουν μόνο μια κύρια ανθοφορία στο νησί τους, και μόνο από αυτήν περιμένουν να τρυγήσουν μελάκι.



Η αύρα των Ψαρών, και το δροσερό αεράκι του Αιγαίου δυναμώνουν τα εκατομμύρια θυμάρια που υπάρχουν στο νησί, κι έτσι οι Ψαριανές μελισσούλες μας δίνουν το περίφημο θυμαρίσιο Ψαριανό μέλι.
Πραγματικά όσοι το γεύονται μαγεύονται αυτό το μέλι.
Τα μελίσσια στο νησί κρατούν γόνους καθ όλη την διάρκεια του χειμώνα επειδή είναι θαλάσσια περιοχή και δεν πέφτει πολύ χαμηλά η θερμοκρασία, το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα νησιά καθώς και στην Κρήτη.



Έχουν όμως και πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουν, καθώς το νησί είναι πάνω στο διάβα πολλών αποδημητικών πουλιών όπως πχ των μελισσοφάγων, έτσι κάθε άνοιξη, και κυρίως κάθε φθινόπωρο που περνούν τα πουλιά από εκεί ξεκληρίζουν τις λιγοστές μελισσούλες των Ψαριανών οι οποίοι είναι ανήμποροι να αντιδράσουν.
 


Όποιος λοιπόν βρεθεί στα όμορφα Ψαρά μην διστάσει να δοκιμάσει τα παραπάνω, κι αν ανέβει στη μαύρη ράχη καμιά μέρα, ας κάνει μια γερή εισπνοή, λέγεται ότι ο δροσερός αέρας που έρχεται στα Ψαρά από το Αιγαίο μυρίζει καλύτερα κι από κάθε τι άλλο…
 
 
Επίσης αξίζει να επισκεφτεί κανείς και το μοναστήρι της κοιμήσεως της Θεοτόκου βόρεια του νησιού.

pigi: MELISSOCOSMOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου