Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Τροφοδότηση των μελισσών με γύρη



Οι μέλισσες απαιτούν για την επιβίωσή τους πρωτεϊνες (αμινοξέα) υδατάνθρακες (ζάχαρα) λιπίδια (λιπίδια,οξέα,στερόλες ), βιταμίνες ,ανόργανα άλατα (άλατα) και νερό.Αυτές οι θρεπτικές ουσίες πρέπει να βρίσκονται στην διατροφή σε καθορισμένη ποιοτική και ποσοτική αναλογία για τη βέλτιστη ανάπτυξη και ευζωϊα του πληθυσμού.Όπως λοιπόν βλέπουμε τα θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την ευζωϊα της μέλισσας και κατ'επέκταση του μελισσιού.Εάν εξαιρέσουμε τους υδατάνθρακες (σάκχαρα) πηγή για όλα τα υπόλοιπα σχεδόν αποκλειστικά είναι η γύρη.Είναι εύκολο λοιπόν να αντιληφθεί κάποιος την σπουδαιότητα της επάρκειας αλλά και της ποιότητας της γύρης που πρέπει ένα μελίσσι να έχει στη διάθεσή του. Είναι επίσης σημαντικό να αντιληφθούμε  την σπουδαιότητα της επάρκειας αλλά και της ποιότητας της γύρης που πρέπει ένα μελίσσι να έχει στην διάθεσή του.Είναι επίσης σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι ότι πλέον η ικανοποίηση των αναγκών των μελισσών σε γύρη δεν είναι δεδομένη..
Με τις κλιματικές αλλαγές τα φυτά περιορίζουν την διάρκεια της ανθοφορίας τους όπως και την ποσότητα της γύρης τους.Πέρα από την ξηρασία και ο υποσιτισμός των φυτών επηρεάζει και την θρεπτική αξία της παραγομένης γύρης.Έτσι φυτά που παρήγαγαν γύρη υψηλής θρεπτικής αξίας για τις μέλισσες πχ.ο ευκάλυπτος , μπορεί σε χρονιές ξηρικές η γύρη να μην είναι αρκετή αλλά και μπορεί να γίνει και τοξική για τον γόνο ή και τις ενήλικες μέλισσες. Εάν προσπαθήσουμε να παρακολουθήσουμε τώρα την επίδραση που έχει για ένα μελίσσι η συλλογή"φτωχής" γύρης ,θα δούμε ότι ακολουθεί τη λογική του ντόμινο.....
Συλλογή "φτωχής" σε θρεπτική αξία γύρης έχει σαν αποτέλεσμα
  • Ενήλικες μέλισσες μικρής ηλικίας -παραμάνες υποσιτισμένες
  • Ελλιπής τροφοδότηση της βασίλισσας με βασιλικό πολτό 
  • Ελλιπής τροφοδότηση των νεαρών προνυμφών
  • Μείωση ωοτοκίας
  • Περιορισμένη βιωσιμότητα προνυμφών
  • Εκκόλαψη νεαρών μελισσών ευπαθών σε προσβολές παθογόνων  και με μικρή διάρκεια ζωής. 
Αποτέλεσμα : Μείωση της δυναμικότητας των μελισσιών, αδυναμία εκμετάλευσης φθινοπωρινών ανθοφοριών ή μελιτοφοριών.
                                                                                      
Γίνεται λοιπόν εμφανές ότι η έλλειψη γύρης δεν επηρεάζει μόνο τη γενιά μελισσών όπου προκύπτει αλλά και τις μελλοντικές γενιές ενώ καθιστά το μελίσσι ευαίσθητο στην ανάπτυξη όλων των γνωστών παθογόνων ,όπως νοσεμίαση ή της αμερικάνικης σηψηγονίας.
Επομένως πρέπει να προσθέσουμε στους μελισσοκομικούς χειρισμούς απο την μια την συλλογή γύρης και από την άλλη την τροφοδότηση των μελισσιών με γύρη.
Η συλλογή γύρης όπως είναι γνωστό γίνεται με τις γυρεοπαγίδες
__________________
Η γύρη αυτή καθαρίζεται από τα σκουπίδια και ξένα σώματα και στη συνέχεια ξηραίνεται Η ξήρανση μπορεί να γίνει με θερμό αέρα όχι πάνω απο 40οC ή σε σκιαρό καθαρό μέρος .Η ξερή γύρη θα διατηρηθεί σε βάζα ή σακουλάκια στο ψυγείο μέχρι την χρησιμοποίηση της. Επίσης μπορεί να συλλεχθεί και σε πλαίσια που φυσικά θα διατηρηθούν σε κοινή ψύξη 7οC έως να χρειαστούν ή μπορεί να μοιραστούν σε άλλα μελίσσια ή παραφυάδες που χρειάζονται.
Πως μπορεί να δοθεί ξηρή γύρη στα μελίσσια:
Ξηρή γύρη σε εξωτερικούς τροφοδότες.
Ξηρή γύρη τοποθετείται σε ειδικούς τροφοδότες έξω απο την κυψέλη.Η γύρη αυτή πρέπει να είναι στεγνή και αλεσμένη.Επίσης μπορεί να αναμειχθεί με  πρωτεϊνούχο σκεύασμα. (βλέπετε εικόνα) 
Γυρεόπιττα.
Στην περίπτωση που η γύρη αναμιγνύεται με ζάχαρη ή με μέλι σχηματίζεται είδος "πίττας" το οποίο τοποθετείται επάνω στους κηρηθροφορείς σε επαφή με την γωνοφωλιά .Υπάρχουν δύο τρόποι παρασκευής γυρεόπιττας:
 ⇒1ος τρόπος
  6 κιλά γύρης αναμιγνύονται σε 1,3 λίτρα χλιαρού νερού (περίπου 40 C) για 15-30 λεπτά με 6 κιλά ζάχαρη(αλεσμένη).Η γυρεόπιττα που σχηματίζεται με τον τρόπο αυτό δεν ξηραίνεται και δεν μουχλιάζει, έστω και αν παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα.Η προσθήκη στο μείγμα 50-100 γραμμ.κυτταρίνης κάνει πιο συμπαγή την γυρεόπιττα ,μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα καθώς αποτελεί ένα απο τα συστατικά της γύρης.
 ⇒2ος τρόπος
6 κιλά γύρης και 6 κιλά ζάχαρης αναμιγνύονται σε 0,5 λίτρα νερού για 30-60 λεπτά . Σε κάθε μελίσσι δίνονται 300 γραμμ.γυρεόπιττας δυό φορές την εβδομάδα(ζάχαρη ποτέ άχνη αλλά κρυσταλλική αλεσμένη)

Υποκατάστατο γύρης.
Απαραίτητα συστατικά για το υποκατάστατο της γύρης είναι ηγύρη,η ζάχαρη ,μια συμπληρωματική πρωτεϊνούχος τροφήκαι το νερό .Υποβοηθητικά συστατικά μπορεί να είναι το απουβουτυρωμένο γάλα,η ξηρή μαγιά μπύρας,η κυταρίνη,το μέλι κ.α.
Η γύρη είναι απαραίτητο στοιχείο του υποκατάστατο,καθώς αυτή θα δημιουργήσει το ερέθισμα στις παραμάνες μέλισσες να εκθρέψουν τον γόνο.Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να περιέχεται στο υποκατάστατο σε ποσοστό 8-10%.
Η ζάχαρη θα καταστήσει το υποκατάστατο ελκυστικό στις μέλισσες, αυξάνοντας την κατανάλωσή του.Έτσι όσο περισσότερη ζάχαρη περιέχει ένα υποκατάστατο τόσο πιο γρήγορα θα καταναλωθεί απο τις μέλισσες.
Η πρωτεϊνούχος τροφή συπληρώσει το υποκατάστατο σεπρωτεϊνες με την προϋπόθεση ότι δεν θα περιεχει λίπος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 7%.
Όταν η ποσότητα της πρωτεϊνης του είναι μικρή (<10%) η ωοτοκία της βασίλισσας και η εκτροφή του γόνου διαρκεί περιορισμένο χρόνο.Αν πάλι είναι (>50%) μπορεί να τις προκαλέσει δυσεντερία.
Η άριστη περιεκτικότητα πρωτεϊνης έχει υπολογιστεί στο 23% .
Παρασκευή υποκατάστατου: 
Για την παρασκευή 1 κιλού υποκατάστατου ρίχνετε σε μια κατσαρόλα
2 ποτήρια νερό
                        100 γρ. γύρη
                        400 γρ.ζάχαρη κρυσταλική-αλεσμένη
                        500 γρ πρωτεϊνούχο σκεύασμα
Η παρασκευή του υποκατάστατου γίνεται πάνω σε χαμηλή φωτιά .Στην αρχή προσθέτουμε λίγο νερό, ποσότητα ικανή να διαλύσει τη γύρη ,στην οποία προσθέτουμε στο νερό ,μόλις αυτό ζεσταθεί, ανακατεύοντας συνεχώς .Όταν η γύρη διαλυθεί  καλά προσθέτουμε την ζάχαρη ,χωρίς να σταματούμε το ανακατώνουμε. Τελευταίο προσθέτουμε τη πρωτεϊνούχο τροφή αφού ανακατευθεί καλά,απομακρύνουμε το μίγμα από τη φωτιά .Το αφήνουμε να κρυώσει και το τοποθετούμε σε πλαστικές σακκούλες ή λαδόκολλα ανά 150-250 γραμ.
Προφυλάξεις
Καμμιά τροφή δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως τη γύρη στη διατροφή των μελισσών .Η χρησιμοποίηση του υποκατάστατου είναι συμβατικό μέτρο που βοηθά το μελισσοκόμο να αντιμετωπίσει προσωρινά την απουσία της.
♦εάν το υποκατάστατο δίνεται στα μελίσσια σε εποχή που φυσιολογικά έχει σταματήσει η ωοτοκία της βασίλισσας ,θα προκαλέσει διέγερση στις μέλισσες ώστε αυτές να συνεχίσουν να εκτρέφουν γόνο και να συλλέγουν τροφές.Εάν δεν υπάρχουν στην φύση διαθέσιμες τροφές ,οι μέλισσες γίνονται λεηλάτριες και αργότερα παύουν να αντιδρούν στους διαφόρους ερεθισμούς του μελισσιού.
♦Οι μέλισσες πετούν με άσχημο καιρό και χάνονται.Γι αυτό το υποκατάστατο γύρης δεν πρέπει να δίνεται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 εβδομάδων.
♦Η τροφή πρέπει να τοποθετείται πάνω στους κηρηθροφορείς σε επαφή με τη γονοφωλιά γιατί όταν βρίσκεται μακριά από το γόνο,οι μέλισσες δεν τη χρησιμοποιούν.
♦ Η ζάχαρη να μην είναι άχνη του εμπορίου αλλά να την κάνετε μόνοι σας γιατί η άχνη του εμπορίου περιέχει άμυλο που είναι τοξικό για τις μέλισσες.
 ♦Μελίσσια ορφανά ή μελίσσια που στερούνται γόνου δεν παίρνουν πρόθυμα το υποκατάστατο .Στα μελίσσια αυτά πρώτα τοποθετείται ένα ή περισσότερα πλαίσια ανοιχτού γόνου και μετά δίνεται η πρωτεϊνική τροφή.
Πλεονεκτήματα 
♦ Το υποκατάστατο γύρης εξασφαλίζει στις μέλισσες τις απαραίτητες πρωτεϊνες και τις διεγείρει ώστε να εκτρέφουν γόνο.
♦Το κόστος είναι χαμηλότερο συγκριτικά με τροφές που περιέχουν αποκλειστικά γύρη.
Πληροφοριακό υλικόAπό το άρθρο της Δρ Σοφίας Γούναρη Ερευνήτριας του Ινστιτούτο κτηνιατρικών ερευνών Αθηνών.
Εμπειρίες : Προσωπικά εγώ χρησιμοποιώ εδώ και δύο χρόνια πρωτεϊνούχο σκεύασμα και τις περισσότερες φορές εμπλουτίζω με αυτό το ζαχαροζύμαρο θα αναφέρω σε άλλη ανάρτηση μου για το ζαχαροζύμαρο πάντως υπάρχει πρωτεϊνούχο σκεύασμα που περιέχει όλα μαζί τα συστατικά (όπως πρωτεϊνηαπουβουτυρωμένο γάλα, ξηρή μαγιά μπύρας, κυταρίνη κλπ) που αναφέρει η εν λόγω ερευνήτρια και που το χρησιμοποιώ απαραίτητα και για να κάνω γυρεόπιττα και στο ζαχαροζύμαρο κυρίως τώρα μετά το πεύκο η χρησιμοποίηση της σόγιας έχει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών και πολλές φορες μπορεί να είναι επιβλαβής για τις μέλισσες αλλά και και ότι η σόγια που κυκλοφορεί στο εμπόριο προέρχεται απο μεταλαγμένα φυτά σε νεότερες αναρτήσεις θα κάνω λεπτομερή περιγραφή αλλά αν κάποιος θέλει κάτι να ρωτήσει είμαι στη διάθεσή του.

pigi: http://melianthos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου