Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Μελισσοκομικοί χειρισμοί Οκτωβρίου



pigi:melissocosmos

Ο Οκτώβριος είναι άλλος ένας κρίσιμος μήνας για την μελισσοκομία.
Οι παλιοί λένε ότι το μελισσοκομικό έτος αρχίζει το φθινόπωρο, και μέχρι τώρα απ όσο παρατηρώ, πιστεύω ότι έχουν δίκιο.

Εγώ θα πάω ένα βηματάκι πιο πέρα, θα πω ότι κατά την γνώμη μου το μελισσοκομικό έτος αρχίζει τον Οκτώβριο.
Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως.

Κατ αρχήν το φθινόπωρο ναι μεν αρχίζει τον Σεπτέμβριο αλλά τότε δεν έχουμε ανθοφοριες, αρα τα μελίσσια είναι ακόμα σε αδράνεια και δεν μπορούμε να πούμε ότι αρχίζει τότε το μελισσοκομικό έτος.

Τον Οκτώβριο όμως ξεκινάνε πολλές σημαντικές ανθοφοριες όπως το ρείκι και το πολυκομπι, έτσι τα μελίσσια αρχίζουν εκ νέου την δραστηριότητα τους και τότε μπορούμε όντως να πούμε ότι έχουμε μια νέα αρχή.


Ακόμα, όπως λένε οι παλιοί κι έχω κι εγώ παρατηρήσει κι επιβεβαιώνω, αν οι φθινοπωρινές ανθοφοριες πάνε καλά, και δώσουν μέλι, και τα μελίσσια αναπτυχθούν ικανοποιητικά, τότε θα παει καλά όλο το επόμενο έτος, και θα δώσει μέλι και η άνοιξη και τα δασομελα επίσης, καθώς και τα μελίσσια θα αναπτυχθούν ικανοποιητικά την άνοιξη.

Για κάποιο λόγο ταιριάζουν αυτά και συνήθως έτσι γίνεται, ίσως και να είναι και φυσικό γιατί ως γνωστόν η φύση έχει και συνέχεια.

Αρα λοιπόν έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να παει καλά ο Οκτώβρης με τις ανθοφοριες του.
Γιατί και μέλια θα βάλουν τα μελίσσια μας για να ξεχειμωνιασουν καλά, και πληθυσμούς θα κάνουν αφού θα υπάρχει άφθονο νέκταρ, και το έτος θα παει καλά αφού όπως είπαμε θα έχει ξεκινήσει θετικά ο Οκτώβριος.

Δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από τον καιρό όμως.
Έχουμε μερικές πολύ σημαντικές κινήσεις που πρέπει να κάνουμε εμείς οι μελισσοκόμοι, και που είναι η τελευταία μας ευκαιρία να τις κάνουμε τώρα.

Κατ αρχήν πρέπει να πάμε τα μελίσσια μας σε κάποια ανθοφορία, που να παρέχει νέκταρ και γύρη, αν το κάνουμε αυτό τότε ο πληθυσμός των κυψελών μας θα ανανεωθεί με νέες και δυνατές μέλισσες και με αυτές θα ξεχειμωνιασει το μελίσσι άλλα και θα αρχίσει τη νέα του δραστηριότητα την άνοιξη.

Δεύτερον, όταν τα μελίσσια μας ρίξουν πολλά πλαίσια με γόνο, τότε μπορούμε να πάρουμε από 1 τουλάχιστον πλαίσιο με σφραγισμένο γόνο από τα πολύ δυνατά μας και να το δίνουμε στα αδύναμα μελίσσια μας.
Πιστέψτε αυτό που σας λέω συνάδελφοι, ότι είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό.
Δυναμωνοντας ένα μελίσσι η μια παραφυάδα που είναι αδύναμα από τώρα, θα ξεχειμωνιασουν δυνατά και θα ξεκινήσουν πολλούς γόνους νωρίς την άνοιξη.

Αν όμως δεν τα βοηθήσουμε τότε είναι επίφοβα τον χειμώνα αν θα τον βγάλουν κι επιπλέον θα χρειαστούν την άνοιξη βοήθεια με γόνους, όταν δηλαδή οι γόνοι θα μας είναι απαραίτητοι για να βάλουμε μια ώρα αρχύτερα πατώματα.

Αν λοιπόν μπορέσουμε από τώρα να δημιουργήσουμε ίδιας δυναμικότητας μελίσσια τότε την άνοιξη θα έχουμε πολύ καλή ανάπτυξη και παραγωγή.

Όταν λέω λοιπόν να δυναμώσουμε τα μελίσσια εννοώ, όπως είπα και πριν να τα βοηθάμε με σφραγισμένο γόνο από άλλα μελίσσια πολύ δυνατά.
Και να θυμάστε ότι όσο ποιο πολύ τα δυναμώσετε τόσο πιο νωρίς θα πάρουν πάτωμα την άνοιξη.

Τον Οκτώβριο κατά τα άλλα συνεχίζεται και το βάρεμα του πεύκου, και πρέπει οι μελισσοκόμοι που έχουν μελίσσια στο πεύκο να θυμούνται ότι πρέπει να τα πάρουν έγκαιρα ώστε να προλάβουν να κάνουν γόνους πριν τον Νοέμβριο, γιατί ως γνωστόν τα μελίσσια στα πεύκα δεν κάνουν γόνους, και μελίσσια χωρίς γόνους δεν ξεχειμωνιάζουν.

Τον Οκτώβριο στενεύουν τα περιθώρια για αλλαγή η αντικατάσταση βασίλισσας γι αυτό καλό είναι να το αποφεύγουμε.

Τέλος Οκτωβρίου ξεκινάει η ανθοφορία της κουμαριάς που είναι ένα εξ ίσου σημαντικό με το ρείκι φυτό για την μέλισσα.
Άλλα άνθη της εποχής είναι η Ακοντζιά. ο Αρκοδόβατος ο Κισσός κ.α

Να πω τελευταίο ότι από τώρα πρέπει να διαλέξουμε ένα ευήλιο μέρος για να ξεχειμωνιασουν τα κορίτσια μας, και οι κατεύθυνση των κυψελών πρέπει να είναι νότια, νοτιοανατολική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου