Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Μελισσοκομικοί χειρισμοί Φεβρουαρίου


Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει, μα κι αν κάνει και θυμώσει μες στα χιόνια θα μας χώσει λέει ο λαός μας και δεν έχει άδικο.

Αυτή την παροιμία αν έχουμε στο μυαλό μας καταλαβαίνουμε εύκολα τι πρέπει να κάνουμε στα μελισσάκια μας τον μήνα αυτό.

Το Φεβρουάριο τα μελισσάκια μας θα έχουν μια σχετική ανάπτυξη, κυρίως προς το τέλος του μήνα.

Αυτό γίνεται για τον εξής λόγο.

Όπως θα έχουμε ήδη παρατηρήσει οι βασίλισσες μας έχουν ήδη αρχίσει να γεννάνε από τον Ιανουάριο, ωστόσο τώρα χάνουμε και πολύ γερασμένο πληθυσμό που έχει ηλικία αρκετών μηνών, αφού γεννήθηκε το φθινόπωρο.

Γι αυτό ναι μεν βγαίνουν νέες μελισσούλες, αλλά χάνονται και πολλές παλιές.

Γι αυτό λέω ότι θα έχουμε τελικά ανάπτυξη κι αύξηση του πληθυσμού αλλά προς το τέλος του μήνα.

Φυσικά όσο καλύτερες ημέρες κάνει, με ήπιες θερμοκρασίες δηλαδή, τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε ανάπτυξη.

Ενώ αν έχουμε πολλά κρύα τον Φεβρουάριο δεν αποκλείεται να χάσουμε και μελίσσια, για τους λόγους που είπα πριν, επειδή χάνουμε μέλισσες τώρα με γρήγορο ρυθμό λόγο γήρανσης και ίσως αν κάνει κρύο δεν βγαίνουν νέες μέλισσες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως να θυμάστε ότι ο μελισσοκόμος πρέπει να μετράει τον Μάρτιο τα μελίσσια του.

Αυτό συνηθίζουν να το λένε οι παλιοί μελισσοκόμοι γιατί γνωρίζουν καλά την κρισιμότητα του Φεβρουαρίου και πόσο εύκολα μπορεί να χαθούν τα μελισσάκια αυτό το μήνα.

Επίσης καλό είναι να ξέρετε ότι οι απώλειες που δικαιολογούνται σε ένα μελισσοκομείο κατά την διάρκεια του χειμώνα είναι περίπου 5%.

Ο μελισσοκόμος το Φεβρουάριο πρέπει να γνωρίζει ποια μελισσάκια του κινδυνεύουν και να προβεί σε κατάλληλες ενέργειες για να τα γλιτώσει.


Οι ενέργειες αυτές μπορεί να είναι κυρίως δυο.


Η να ενώσει δυο αδύναμα μελίσσια που κινδυνεύουν, και να δημιουργήσει ένα σχετικά καλό μελισσάκι.

Η να αλλάξει τη θέση ενός δυνατού μελισσιού με ενός αδυνάτου μια καλή ημέρα.

Έχω ξαναπεί πως γίνεται αυτό, αλλά θα το πω και τώρα για όσους δεν το διάβασαν.

Μια καλή ημέρα που έχει Ήλιο, παίρνουμε το αδύναμο μελισσάκι που έχουμε εντοπίσει και το τοποθετούμε στη θέση ενός δυνατού, ενώ το δυνατό το τοποθετούμε στη θέση του αδυνάτου.

Έτσι οι συλλέκτριες ή οι μέλισσες τέλος πάντων που επιστρέφουν μπερδεύονται, και μπαίνουν από συνήθεια στην παλιά γνώριμη θέση της κυψέλης τους, που όμως στη θέση αυτή έχουμε τοποθετήσει το αδύναμο μελισσάκι μας.


Το αποτέλεσμα θα είναι να ενισχυθεί άμεσα ο πληθυσμός του αδυνάτου.


Αν πρώτα είχαμε ένα μελίσσι δυάρι, αδύνατο, κι ένα δεκάρι δυνατό, μετά την αλλαγή θέσεων θα έχουμε 2 εξάρια μελίσσια.

Αν σκεφτείτε ότι μπορείτε να ενισχύσετε μελίσσι την εποχή αυτή δίνοντας του γόνο από άλλο, θα σας πω να μην το τολμήσετε, γιατί το αδύναμο μελίσσι σας τα βράδια δεν θα μπορεί να σκεπάσει και να ζεστάνει το γόνο αυτό, κι ο γόνος θα ψοφήσει και ίσως έχουμε εστίες ασθενειών.

Ακόμα να συμπληρώσω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα τσακωμού σε περίπτωση που αλλάξετε θέση σε δυο κυψέλες.

Κατά τα άλλα, δεν ξεχνάμε να τροφοδοτούμε τα μελισσάκια μας, με ζυμάρι όσο κάνει κρύο, και μετά όταν ζεστάνει από τα μέσα Φεβρουαρίου μπορούμε να δίνουμε σιροπάκι για να έχουμε και καλύτερες γέννες.

Ήδη το μήνα Φεβρουάριο έχουμε ξανά κηφήνες, και δειλά δειλά μπορούμε να αρχίσουμε να έχουμε και τις πρώτες βασίλισσες όταν ζεστάνει λίγο ο καιρός.


Ο μελισσοκόμος πρέπει να προετοιμάζεται βάφοντας κυψέλες, για τυχόν σμηνουργίες της άνοιξης αν δεν έχει ήδη, και ετοιμάζοντας μπόλικα πατώματα μαζί με πλαίσια και κηρήθρες μιας και τον επόμενο μήνα, τον Μάρτιο δηλαδή θα ξεκινήσουμε να δίνουμε πατώματα.

Από ανθοφορίες έχουμε τις αμυγδαλιές, το ανοιξιάτικο ρείκι, τον ασφόδελο, την οξαλίδα κ.α που θα βοηθήσουν πολύ την ανάπτυξη των μελισσιών μας.


Όσοι μελισσοκόμοι δεν έχουν κάνει καταπολέμηση Βαρρόα, να ξέρουν ότι έχουν χάσει κάθε περιθώριο πλέον, κι ότι ακόμα κι αν κάνουν τώρα δεν θα είναι αποτελεσματική.

Αυτά για τον μήνα Φεβρουάριο συνάδελφοι, τα λέμε πάλι με τους μελισσοκομικούς χειρισμούς Μαρτίου, τότε θα αρχίσουμε να μιλάμε και για τις πρώτες σμηνουργίες.



pigh: melissocosmos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου