Η απολύμανση του μελισσοκομικού μας εξοπλισμού είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο που δεν πρέπει να το προσπερνάμε αν θέλουμε να έχουμε υγιή μελίσσια. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος απομάκρυνα αρκετές μαύρες-ακατάλληλες κερήθρες από τα μελίσσια μου τις οποίες αφού τις αφαίρεσα από το ξύλινο τελάρο θα τις λιώσω για να πάρω το δικό μου κερί (γι αυτό θα μιλήσω σε άλλη ανάρτηση).Μαζεύτηκαν λοιπόν αρκετά τελάρα για απολύμανση τα οποία θα πρέπει να ετοιμάσω για να χρησιμοποιήσω φέτος την άνοιξη.Η απολύμανση των ξύλινων τελάρων γίνετε με καυστική σόδα και καυτό νερό.Σε ένα βαρέλι πετρελαίου έβαλα περίπου 170 λίτρα νερό προσθέτοντας σταδιακά 10 κιλά καυστική σόδα και ενώ το προπάνιο ανέβαζε την θερμοκρασία του νερού σε σημείο βρασμού. Όταν το νερό άρχισε να βράζει έβαλα μέσα στο βαρέλι τρείς οκτάδες τελάρα τα οποία τα κρατούσα μέσα στο νερό με έναν τσιμεντόλιθο. Τα τελάρα άρχισαν να καθαρίζουν και στην κορυφή του νερού άρχισε να μαζεύετε ένας αφρός όλη η βρωμιά την οποία και αφαιρούσα με μια βούρτσα σαν αυτή που χρησιμοποιούμε για να μαζεύουμε τις αράχνες.Μετά από πέντε περίπου λεπτά τα τελάρα ήταν πεντακάθαρα από κεριά και πρόπολες αλλά θέλουν καλό πλύσιμο, που με την βοήθεια του karcher ήταν παιχνιδάκι.Τα τελάρα θα μείνουν καμιά εβδομάδα για να στεγνώσουν και μετά θα ετοιμαστούν με κεριά για να μπουν στα μελίσσια.Θα πρέπει να σημειώσω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη ΠΡΟΣΟΧΗ κατά την χρήση της καυστικής σόδας και η χρησιμοποίηση γαντιών μάσκας και γυαλιών προστασίας είναι επιβεβλημένη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου