Σεπτέμβρης ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου, ο μήνας του τρύγου και του σταφυλιού.
Ο Σεπτέμβρης είναι ένας σχετικά καλός και εύκολος μήνας για την μελισσοκομία.
Είναι ο μήνας με το μεγάλο βάρεμα του πεύκου, τον μήνα αυτό και κυρίως από τα μισά και πέρα το πεύκο πλημμυρίζει με μελίτωμα, και τότε τα μελίσσια μας μαζεύουν άφθονο μέλι πεύκου γεμίζοντας μας ικανοποίηση.
Για το λόγο αυτό όπως ήδη έχουμε πει από τον Αύγουστο πρέπει να πάμε δυνατά μελίσσια στα πεύκα.
Αυτό είναι αναγκαίο γιατί στο πεύκο αδυνατίζουν πολύ τα μελίσσια μας, πρώτον γιατί οι διαθέσιμοι χώροι στις κερήθρες γεμίζουν με μέλι και δεν έχει που να γεννήσει η βασίλισσα και δεύτερον γιατί υπάρχει έλλειψη γύρης και η βασίλισσα ακόμα κι αν βρει χώρο να γεννήσει, μην έχοντας γύρες θα μειώσει πολύ την γέννα της.
Πηγαίνουμε λοιπόν με δυνατά μελίσσια στα πεύκα και προσέχουμε να τρυγήσουμε έγκαιρα γιατί οι κερήθρες στο πεύκο γεμίζουν πολύ γρήγορα.
Όσοι δεν πάνε πεύκο πρέπει να προετοιμάζονται για ανθοφορίες όπως το πολυκόμπι και το ρείκι.
Αυτές οι ανθοφορίες ξεκινούν υπό φυσιολογικές συνθήκες προς το τέλος του μήνα, και η νεκταροσυλογή από τις μέλισσες εξαρτάται πολύ από τις καιρικές συνθήκες.
Επειδή με ρώτησε ένας φίλος για την ποσότητα μελιού που μπορεί να πάρει κάποιος από ρείκι η πολυκόμπι ανά κυψέλη έχω να πω πως...
Μπορεί να πάρει και 10 και 15 κιλά ανα κυψέλη, ενώ μπορεί και να μην πάρει και καθόλου.
Εξαρτάται όπως είπα από τις καιρικές συνθήκες, όπως αν έχει πιάσει μια βροχή έγκαιρα περίπου έναν μήνα πριν την ανθοφορία για να ποτιστούν και να δυναμώσουν τα φυτά αυτά, εξαρτάται ακόμα από τους ανέμους κατά την ανθοφορία, πχ θέλουμε ήπιους ανέμους νότιους η νοτιοδυτικούς για να έχουμε μια καλή νεκταροέκκριση, ενώ αντίθετα ο έντονος άνεμος η ο βοριάς στεγνώνει εντελώς το φυτό και δεν δίνει νέκταρ.
Από τα μισά του Σεπτέμβρη και μετά έχουμε την ανθοφορία της αγριοσπαραγγιάς, που είναι ένα σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό γιατί με τις πλούσιες γύρες του κυρίως δίνει το έναυσμα της μεγάλης φθινοπωρινής γέννας της βασίλισσας.
Άλλες ανθοφορίες που ερεθίζουν την βασίλισσα να γεννήσει περισσότερο είναι αυτές του κισσού και του αρκουδόβατου.
Η προσοχή που πρέπει να δώσετε είναι να τσεκάρετε τα μελίσσια σας αν έχουν όλα βασίλισσες γιατί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο οι μέλισσες κάνουν αντικατάσταση στις προβληματικές βασίλισσες, έτσι είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο μια νέα βασίλισσα να χαθεί στο γαμήλιο ταξίδι της και το μελισσάκι να μείνει ορφανό.
Στην περίπτωση αυτή πρέπει η να συνενώσετε με άλλο μελίσσι η να δώσετε φρέσκο γόνο ώστε το μελίσσι σας να βγάλει νέα βασίλισσα.
Προσέξτε ακόμα τα αποθέματα τροφής των μελισσιών σας και κυρίως των παραφυάδων σας αυτή την εποχή γιατί τελειώνουν γρήγορα.
Προτιμήστε τροφοδοσία με ζυμάρια μέχρι το τέλος σεπτεμβριου γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος λεηλασίας ακόμα.
Όσοι δεν κάνατε ξαλάφρωμα για Βαρρόα ακόμα, προλαβαίνετε να κάνετε μέχρι τα μισά του μήνα.
Μην ξεχνάτε πως από τέλος Σεπτεμβρίου, ολόκληρο τον Οκτώβριο και τον μισό Νοέμβριο οι βασίλισσες γεννάνε πάρα πολλά πλαίσια γόνο, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ανανεωθεί ο πληθυσμός και τα μελίσσια να ξεχειμωνιάζουν με επιτυχία.
Για το λόγο αυτό τα μελίσσια πρέπει να μεταφερθούν όπως είπα και πριν σε περιοχές με ρείκι και πολυκόμπι, γιατί οι μέλισσες που θα τραφούν με νέκταρ από τα φυτά αυτά θα ζήσουν περισσότερο και θα ξεχειμωνιάσουν πολύ καλύτερα.
Γι αυτό όσοι έχετε μελίσσια στα πεύκα πρέπει να τα σηκώσετε νωρίς για τις ανθοφορίες του ρεικιού και του πολυκομπιού προκειμένου να φτιαχτούν και να ξεχειμωνιάσουν με ασφάλεια.
Τέλος όσοι έχετε κατά νου να κόψετε τώρα παραφυάδες πρέπει να ξέρετε ότι, ναι μεν μπορεί να γίνει αυτό, αλλά έχει μεγάλο ρίσκο το κατά πόσο θα μπορέσουν να αναπτυχθούν ικανοποιητικά προκειμένου να βγάλουν το χειμώνα.
pigi: mellisokosmos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου