Γενικές Πληροφορίες και συμβουλές.
Όταν μια μέλισσα τσιμπάει κάποιον, ο σάκος του δηλητηρίου και το κεντρί μένει στο δέρμα όταν ημέλισσα αποχωρεί. Το περισσότερο δηλητήριο θα ενεθεί μέσα στα πρώτα 20 δευτερόλεπτα, αλλά τα νεύρα του σάκου συνεχίζουν την έγχυσηςμέχρι και δύο λεπτά. . Έτσι είναι σημαντικό να το κεντρί να αφαιρεθεί γρήγορα για να ελαχιστοποιηθεί η δόση του δηλητηρίου.
Μπορεί να σπαταληθεί χρόνος για την εξεύρεση σουγιά ή τσιμπιδάκι, οπότε η καλύτερη μέθοδος αφαίρεσης είναι με το νύχι ή με κάποιο εργαλείο απ΄την κυψέλη Στη συνέχεια, με καπνό απ΄το καπνιστήρι καπνίζουμε στην περιοχή του τσιμπήματος, συγκαλύπτοντας την φερορμόνη συναγερμών έτσι ώστε να σταματήσουν πια οι μέλισσες να προσβάλουν την ίδια περιοχή.
Εάν είναι δυνατόν, να ξεφύγουμε για λίγα λεπτά απτήν κυψέλη, και απαλά εφαρμόζουμε μια κρέμααντικνησμώδης, ή λοσιόν καλαμίνας πάνω στην πληγείσα περιοχή. Είναι χρήσιμο να διατηρούμε ένα μικρό μπουκάλι μεσα στα εργαλεία μελισσοκομίας . Κατά την επιστροφή στο σπίτι, μια παγοκύστη ή ένα πακέτο κατεψυγμένο αρακά θα βοηθήσει ώστε να μειωθούν τυχόν πόνος ή οίδημα που προκύπτουν από το τσίμπημα.
Μερικές φορές, μια μέλισσα θα τσιμπήσει πάνω από την στολή μας ή ταγάντια μας. Με την επαναφορά της ένδυσης απαγκιστρώνουμε και μεκαπνό στην περιοχή συγκαλύπτουμε την φερορμόνη καθαρίζοντας το ύφασμα ή το γάντι μας από τον σάκο του δηλητηρίου.
Κάποιοι μελισσοκόμοι αντιδρούν πολύ λίγο στα τσιμπήματα μέλισσας . Είναι πιο συνετό να φορούν προστατευτικά ρούχα και γάντια και να απαλλάσσετε από τα γάντια για λεπτή εργασία, όπως για την σήμανση της βασίλισσας. Αυτό έχειτο πλεονέκτημα να διατηρεί τα χέρια σας καθαρά και απαλλαγμένα από πρόπολη. . Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους νέους μελισσοκόμους να φορούν πλήρη προστατευτικό ρουχισμό να αποκτήσουν εμπιστοσύνη και να μάθουν πώς αντιδρά ο οργανισμός τους, σε τσιμπήματα μέλισσας.
Κάποιοι μελισσοκόμοι θέλουν να τσιμπηθούν μερικές φορές το χρόνο για να διατηρηθεί η « ανοσία » τους για να τσιμπήματα ή την θεραπείααπό ρευματισμούς και την αρθρίτιδα. . Αυτόπρέπει να είναι η προσωπική απόφαση του κάθε μελισσοκόμου.
Περίπου 20% των μελισσοκόμων φαίνεται να έχουν κάποια αλλεργική αντίδραση σε τσιμπήματα μέλισσας. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από ελαφρύ οίδημα στην περιοχή του τσιμπήματος, σε ένα γενικευμένο κνησμό(κνίδωση) ή αναφυλαξία* (γενικευμένη σοκ συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στην αναπνοή).. Αυτή η πολύ αλλεργική ομάδα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν ασχολούνται με τις μέλισσες για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα τσιμπηθούν ή έχουν προετοιμαστεί για περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Δυστυχώς ακόμη και οι μελισσοκόμοι που παρουσιάζουν συνήθως μικρή αντίδραση σε τσιμπήματα μέλισσας μπορεί να αντιδράσουν αρνητικά την επόμενη φορά που θα τσιμπηθούν. Έτσι είναι πάντα σοφό να προετοιμαστεί και να εξασφαλιστεί η βοήθεια σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη.
Τσιμπήματα μέλισσας μπορεί να αποφευχθείέχοντας ήπιας μέλισσες, επιλέγοντας και σωστό καιρό για να ανοίξουν οι κυψέλες, με σωστή χρήση του καπνού και απαλό χειρισμό. Η συχνή πλύση της στολής και τα γάντια θα αφαιρέσουν την εναπομείναντα φερορμόνη από τα τσίμπημα και θα μειώσει την πιθανότητα μετέπειτα τσιμπημάτων από μέλισσες.
Θεραπεία για τσιμπήματα
Αν ένας μελισσοκόμος έχει σοβαρή αντίδραση σε τσιμπήματα με συμπτώματα του βαθμού πόνουκαι πρήξιμο, μπορεί να επιλέξει να λάβει φαρμακευτική αγωγή πριν πάει για το μελισσοκομείο. Αντιισταμινικά είναι τα δισκία πουπρέπει να ληφθούν πρώτα όμως πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό. Μόνο ο ΓΙΑΤΡΟΣμπορεί να συμβουλεύσει σχετικά με τις πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα που έχουν ήδη ληφθεί.
Εάν ένας μελισσοκόμος είναι πιθανό να έχει πολύ σοβαρές αντιδράσεις σε τσιμπήματα, μπορεί να έχει συνταγογραφήσει απ΄τον γιατρό του ( ο οποίος θα του δώσει και τις οδηγίες και συμβουλές) ένα στυλό έγχυσης αδρεναλίνης και να το μεταφέρει, για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, . Μόνο ο μελισσοκόμος ή έναςεκπαιδευμένος συνάδελφός του που του έχει δώσει εκ των προτέρων άδεια μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την ένεση.
Τσίμπημα μέλισσας - αναφυλακτικό σοκ.
Εάν ένα άτομο έχει τσιμπηθεί και δείχνει κάποια αγωνία, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μερικές βασικές οδηγίες. Τσίμπημα μέλισσας που θα επιφέρει σοκ αναφυλαξίας ** είναι σπάνια και δεν μπορείτε ποτέ να το δείτε, αλλά αν ξέρετε τι να κάνετε, μπορείτε να αντιδράσετε γρήγορα και ήρεμα για να βοηθήσετε σε δεδομένη στιγμή.
.
Τι να κάνετε
1. Μετακινήστε το πρόσωπο μακριά από τις κυψέλες.
2. Ξύστε έξω το κεντρί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκειμένου να σταματήσουν κάθε περαιτέρω έγχυση του δηλητηρίου.
3. Βάλτε το άτομο να καθίσει και ενθαρρύνετε το να παραμείνει ήρεμος.
4. Ελέγξτε εάν υπάρχουν ενδείξεις δυσκολίας στην αναπνοή, τάση λιποθυμίας ή γενική αντίδραση στην τσίμπημα: -
* Ζητήστε από το άτομο αυτό αν είναι σε φυσιολογική κατάσταση αν έχει καμία φαρμακευτική αγωγή που του παρείχε ο ιατρός του. Αν ναι, τότε ο ίδιος παίρνει την φαρμακευτική του αγωγή.
* Τοποθετήστε το πρόσωπο (βλ. παρακάτω) και
* Ταυτόχρονα, αν είναι δυνατόν, ζητήστε από κάποιον να τηλεφωνήσει για ένα ασθενοφόρο:Δώστε τη διεύθυνση του σπιτιού ή του μελισσοκομείο ή και το στίγμα του σημείου εάν είναι γνωστά , ενημερώνοντας ότι υπάρχειαντίδραση από τσίμπημα μέλισσας. Αυτό θα βοηθήσει να προετοιμαστεί ανάλογα η ομάδα του ασθενοφόρου.
Για τη θέση του ατόμου.
Συνειδητοποιημένο άτομο
* Χαλαρώστε τα ρούχα του στη μέση και το λαιμό.
* Καθίστε τον στο έδαφος, να ακουμπάει σε κάποιο τοίχο, δέντρο ή στην πλευρά ενός αυτοκινήτου.
* Κάντε το άτομο να είναι όσο πιο δυνατόν άνετα για να βοηθηθεί στην αναπνοή του. (Βλ. εικόνα).
* Το άτομο μπορεί να έχει δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα αδιαθεσίας ή αίσθημα λιποθυμίας και μπορεί να είναι πολύ φοβισμένoςοπότε μείνετε με το πρόσωπο, μιλήστε ήσυχα και να τον ενθαρρύνετε να αναπνέει τακτικά με βαθιές αναπνοές.
Αναίσθητο πρόσωπο.
Αν το άτομο χάσει τις αισθήσεις του, χαλαρώστε τα στενά ρούχα και βάλτε αυτόν σε θέση ανάνηψης (βλ. εικόνα) .
* Γείρετε το κεφάλι προς τα πίσω για να είναι ανοικτοί οιαεραγωγοί.
* Βάλτε το ένα χέρι πίσω και το άλλο για προσκέφαλο. (βλ.φωτ)
* Ελέγξτε την αναπνοή.
* Βεβαιωθείτε ότι έχει σφυγμό στην πλευρά του λαιμού.
* Εάν υπάρχει ένα άλλο πρόσωπο, να καλέσει ασθενοφόρο και τον πλησιέστερο ιατρό.
* Μην προσπαθήσετε να δώσετε στο πρόσωπο κάποιο τρόφιμο ή ποτό.
Αν σταματήσει η καρδιά του ατόμου ή η αναπνοή του σταματά, θα πρέπει να γίνει ανάνηψης με τεχνική αναπνοή , από κάποιο εκπαιδευμένο άτομο.Θυμηθείτε αναφυλακτικό σοκ** είναι πολύ σπάνιο, αλλά μερικές φορές συμβαίνει, η πολύ γρήγορη και η ήρεμη διαδικασία είναι απαραίτητη.
Πρακτικές Εισηγήσεις
Δημοσιεύατε αυτές τις οδηγίες στο μελισσοκομείο σας σε περίοπτη θέση. Συμπεριλάβετε τη διεύθυνση, ταχυδρομικός κώδικας του μελισσοκομείου, συντεταγμένες και ο αριθμός τηλεφώνου, αν υπάρχει. Επίσης, δώστε οδηγίες για το πλησιέστερο τηλέφωνο.* Καταγράψτε τις πληροφορίες σχετικά με τη θέση του μελισσοκομείου και βάλτε μια τηλεκάρτασε μια "θήκη πλαστική» δίπλα στις οδηγίες χρήσεως. Ο συνάνθρωπός μας που θα αναληφθεί το γεγονός, θα αρπάξει αυτή την κάρτα και θα τρέξει στο πλησιέστερο τηλέφωνο για να ενημερώσει την υπηρεσία ασθενοφόρων.
* Αν είναι δυνατόν, πάρτε ένα κινητό τηλέφωνο στο μελισσοκομείο, ώστε να βοηθήσουν και να μπορούν να καλέσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου