Σελίδες

Sintages

Σπιτικό ζυμωτό ψωμί με μέλι !(συνταγή)


 Μάρτης 2011 λοιπόν ...Καλό μήνα να έχουμε και καλές εαρινές μέρες για τα μελισσάκια μας!
Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια συνταγή για μυρωδάτο & νόστιμο ψωμί με μέλι!
 Υπάρχουν ποικίλες αναφορές για την χρήση του μελιού στη μαγειρική & τη ζαχαροπλαστική , από παλιά το μέλι ήταν απαραίτητο συστατικό στην παρασκευή των τροφών ως η πλέον γνωστή γλυκαντική ύλη.Αλλά η βιομηχανική έλευση της ζάχαρης  την έκανε κυρίαρχη στην παγκόσμια αγορά & φυσικά πλέον διαμορφώνει τις διατροφικές μας συνήθειες τόσο στα τυποποιημένα τρόφιμα , όπου οι ονομασίες των χημικών διασπάσεων π.χ. γλυκόζη , σουκρόζη , ιμβερτοποιημένα σάκχαρα κλπ. μικρογραμμένες καθώς είναι περνούν απαρατήρητες ώστε ο καταναλωτής να μην καταλαβαίνει την περιεκτικότητα ζάχαρης , άλλα και στην καθημερινή διατροφή η λευκή όψη της ζάχαρης φαίνεται τόσο <<αθώα>>  ώστε να διεισδύει στην κουζίνα και στα φαγητά μας...
 Προχθές γυρίζοντας σπίτι μια έκπληξη με περίμενε: σταρένιο ζυμωτό σπιτικό ψωμί!
 Δοκίμασα και έμεινα άναυδος ...ζεστό μυρωδάτο ψωμάκι , καλοζυμωμένο με μια γλύκα! άλλο πράγμα... Η γλύκα του ψωμιού είχε την αιτία της : το μέλι!
Συστατικά:
  • 1 κιλό αλεύρι σταρένιο
  • 100 γρ. μέλι
  • 30   γρ. αλάτι
  • 20   γρ. μαγιά
  • 600 γρ. χλιαρό νερό για το ζύμωμα
Διαλύουμε τη μαγιά (20 γρ.) σε 300 γρ. χλιαρό νερό & προσθέτουμε σιγά-σιγά αλεύρι ώστε το μείγμα να γίνει χυλός.Αφήνουμε 30΄ να  <<ξεκουραστεί>> , προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι , το νερό , το μέλι και  ζυμώνουμε  τη ζύμη μας .Κόβουμε σε κομμάτια τη ζύμη και τοποθετούμε τα ψωμάκια σε φόρμες , χαράσσουμε σταυρωτά τα ψωμιά. Αφήνουμε μέχρι να φουσκώσουν και φουρνίζουμε στους 180 βαθμούς με αέρα ή 200 χωρίς αέρα για 50΄.
Καλή σας όρεξη.