Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Επιστήμονες εκπαιδεύουν τις μέλισσες να εντοπίζουν... νάρκες


Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013 15:44 |


Μπορούν να εντοπίσουν νάρκες πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από άλλα ζώα, που έχουν εκπαιδευτεί γι' αυτό... Μπορούν να εντοπίσουν νάρκες πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από άλλα ζώα, που έχουν εκπαιδευτεί γι' αυτό... © wikimedia
Ειδικές αποικίες μελισσών που μπορούν να ανιχνεύσουν νάρκες, που είναι θαμμένες σε απόσταση μεγαλύτερη των τριών μιλίων, παρουσίασαν επιστήμονες από την Κροατία, που δούλεψαν για περισσότερα από δέκα χρόνια στο συγκεκριμένο ερευνητικό έργο.
Οι ερευνητές, καθηγητές από το τμήμα Γεωργίας του πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, παρουσίασαν τις μέλισσες που εκπαιδεύονται για τον εντοπισμό ναρκών μέσα από τη διατροφή τους. Οι μέλισσες, όπως είπαν, σιτίζονται από ένα διάλυμα ζάχαρης, το οποίο αναμιγνύεται με τη μυρωδιά των εκρηκτικών, τονίζεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Croatian Times».
Η καθηγήτρια Ματέγια Γιάνες, που ανέλαβε την εκπαίδευση των μελισσών, δήλωσε ότι μέσα από τη συγκεκριμένη διατροφή, οι μέλισσες συνδέουν τη μυρωδιά των εκρηκτικών με «την εύκολη τροφή».
«Οι μέλισσες μπορούν να εντοπίσουν από τη μυρωδιά ένα λουλούδι, σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο μπορούν να εντοπίσουν, μέσω της μυρωδιάς, τα εκρηκτικά στην ίδια απόσταση», πρόσθεσε η κ. Γιάνες.

pigi: http://www.ert.gr/

ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΝΙΚΗΣΑΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ.....ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σωτηρία για τις μέλισσες και ταυτόχρονα πλήγμα για τις πωλήσεις του γερμανικού κολοσσού της Bayer και του ελβετικού ομίλου της Syngenta αποτελεί η απόφαση που έλαβε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορευτεί από τον προσεχή Δεκέμβριο και για 2 χρόνια η κυκλοφορία τριών επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.
Πρόκειται για τρία νεονικοτινοειδή έχουν αποδειχθεί θανατηφόρα για τις μέλισσες, ο πληθυσμός των οποίων μειώνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια με προεκτάσεις και στη διατροφή μας, καθώς από τη γονιμοποίηση των φυτών μέσω μεταφοράς της γύρης εξαρτάται το 1/3 των καλλιεργειών που καταλήγουν στο πιάτο μας.
Η απόφαση της Κομισιόν στηρίχθηκε σε μελέτη που εξέδωσε τον περασμένο Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), σύμφωνα με την οποία η τοξικότητα των φυτοφαρμάκων αυτών είναι 7.000 φορές ισχυρότερη από εκείνη του DDT, του εντομοκτόνου που απαγορεύτηκε κατά τη δεκαετία του 1970.
Συνολικά 15 χώρες ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Κομισιόν να απαγορευτούν τα τρία επικίνδυνα φυτοφάρμακα, 8 χώρες ψήφισαν κατά και 4, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, απείχαν της ψηφοφορίας.
Εξηγώντας την ελληνική στάση, κύκλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ισχυρίζονται αφενός ότι η μελέτη στην οποία στηρίχθηκε η Κομισιόν περιείχε ανεπαρκή στοιχεία, αφετέρου ότι στην Ελλάδα δεν παρατηρήθηκε αιφνίδια  μείωση μελισσών, όπως σε άλλες χώρες, που να αποδίδεται στα τρία αυτά εντομοκτόνα. Ο άλλος παράγοντας που υπαγόρευσε την ελληνική στάση σχετίζεται με το είδος των καλλιεργειών που ευδοκιμούν στην Ελλάδα. «Τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα που τοποθετούνται στον επικαλυπτόμενο σπόρο του βαμβακιού και του καλαμποκιού, δύο βασικές ελληνικές καλλιέργειες, είναι λιγότερο βλαβερά από παλαιότερα χρησιμοποιούμενα ζιζανιοκτόνα, πιο εχθρικά στο περιβάλλον και πιο υψηλού κόστους», λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Μελάς. Ετσι, κατά τη χθεσινή ψηφοφορία η Ελλάδα επέλεξε απλώς να μετατοπίσει τη θέση της και να ψηφίσει αποχή, όταν στην προηγούμενη ψηφοφορία του Μαρτίου είχε αντιταχθεί στην πρόταση της Κομισιόν.
Τα τρία εντομοκτόνα (Clothianidin, Thiamethoxam και Imidacloprid) κυκλοφορούν ευρέως στη χώρα μας.
Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. Της απόφασης της Κομισιόν προηγήθηκε ψηφοφορία από τις 27 χώρες- μέλη χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί πλειοψηφία. Συγκεκριμένα κλήθηκαν να ψηφίσουν επί της έφεσης που κατέθεσε η Κομισιόν στην Επιτροπή Εφέσεων των Βρυξελλών ζητώντας να επανεξεταστεί η πρότασή της για απαγόρευση της χρήσης εντομοκτόνων που συνδέεται με τη μαζική εξόντωση μελισσών.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αρκετές χώρες από αυτές που διαθέτουν πολλές ψήφους (όπως η Γερμανία, και η Ιταλία) μετακινήθηκαν από τις αρχικές τους θέσεις. Βερολίνο και Ρώμη διαθέτουν από 29 ψήφους: έτσι η Γερμανία, που απείχε κατά την πρώτη ψηφοφορία τον περασμένο Μάρτιο, πέρασε στο στρατόπεδο της απαγόρευσης παρά την τεράστια πίεση του γερμανικού ομίλου Bayer ο οποίος διαθέτει στην αγορά, μαζί με τον ελβετικό όμιλο Syngenta, τα φυτοφάρμακα που θα απαγορευθούν. Εκτός της Γερμανίας, υπέρ ψήφισαν η Γαλλία, η Ολλανδία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Σλοβενία και η Μάλτα.
Αντίθετα, η Ιταλία, που τον Μάρτιο είχε ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης, χθες πέρασε στο στρατόπεδο των αντιπάλων της. Η αιτία, όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, είναι ότι δεν της δόθηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα φυτοφάρμακα στις καλλιέργειες πριν από την ανθοφορία.
οι αντιθετοι. Εκτός από την Ιταλία, κατά της απόφασης της Κομισιόν τάχθηκαν επίσης η Βρετανία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Αυστρία, η Τσεχία και η Σλοβακία.
Οσο για τις χώρες που απείχαν, εκτός της Ελλάδας ήταν η Λιθουανία, η Ιρλανδία και η Φινλανδία.
Κατόπιν όλων αυτών, και παρ' ότι δεν συγκεντρώθηκε η ειδική πλειοψηφία που απαιτείται των 255 ψήφων, η Κομισιόν αποφάσισε πως η πρότασή της έχει αρκετούς νέους υποστηρικτές στην ψηφοφορία. Δεδομένου ότι συγκέντρωσε 180 ψήφους, έκρινε ότι μπορεί να προχωρήσει στην απαγόρευση των τριών εντομοκτόνων, έστω προσωρινά.

Ποιες καλλιέργειες αφορά
Η πρόταση για την αναστολή της χρήσης των εντομοκτόνων επί δύο χρόνια αφορά τέσσερις καλλιέργειες: του αραβοσίτου, της ελαιοκράμβης, του ηλιοτροπίου και του βαμβακιού, που τρέφουν τους πληθυσμούς των μελισσών

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Μελισσοκομικοί χειρισμοί Μαΐου - ΜΑΙΟΣ – Επικίνδυνος μήνας


Ο μήνας των λουλουδιών, ο μυρωδάτος Μάης, για πολλές περιοχές  της χώρας μας είναι δύσκολος και κρίσιμος μήνας. Για τους παρακάτω  λόγους τον θεωρώ επικίνδυνο μήνα. 

Έρχεται μετά από ένα μήνα (Απρίλιο) με εκτεταμένη εκτροφή γόνου  στα μελίσσια, αποτέλεσμα να έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε διατροφή των ακμαίων μελισσών καθώς και του γόνου, που φυσικά συνεχίζεται σε πολλά πλαίσια. Τον Μάιο ο πληθυσμός του μελισσιού είναι στο ανώτατο σημείο.

Προηγείται του Ιουνίου, βασικότατου μήνα για πολλές περιοχές της  χώρας μας αφού είναι ο μήνας του θυμαριού και του Έλατου.

Συχνά χαρακτηρίζεται από ανομβρία με αποτέλεσμα η λοχερή  βλάστηση των προηγούμενων μηνών να μετατρέπεται σε φρύγανα, ιδιαίτερα στις Νότιες περιοχές, αλλά και στις πεδινές όλης της χώρας.

Σε χρονιές με υψηλές βροχοπτώσεις, που ευνοούν την  νεκταροέκκριση, αυξάνεται ο κίνδυνος των ανεξέλεγκτων σμηνουργιών, ανεπιθύμητο φαινόμενο φυσικό και αναγκαίο μεν, αλλά επιζήμιο, αφού αδυνατίζει τα μελίσσια, χάνονται βασίλισσες και μέλισσες, χάνεται μελλοντική παραγωγή.

Οι γαμήλιες πτήσεις των παρθένων βασιλισσών πραγματοποιούνται  ως επί το πλείστον τον Μάιο και η επιτυχία τους βασίζεται σε ομαλές καιρικές συνθήκες, κυρίως για την επιβίωση των απαραίτητων 22 κηφήνων.

Από τα παραπάνω, ο μελισσοκόμος εκτιμώντας την περίπτωση των δικών του μελισσιών, πρέπει:

Να φροντίσει να διατηρηθεί ο μεγάλος αριθμός των μελισσιών, ακμαίες μέλισσες και γόνος, στα μελίσσιά του και να μη έχει απώλειες, είτε από έλλειψη τροφής, γεγονός πολύ συνηθισμένο τον Μάιο, είτε από λανθασμένους χειρισμούς που μπορεί να προκαλέσουν λεηλασία ή έκθεση των μελισσών σε δηλητήρια (ψεκασμοί γειτονικών καλλιεργειών)

Στην προσπάθεια του ο μελισσοκόμος να μη στερηθούν τα μελίσσια του τον Μάιο τις απαραίτητες ποσότητες μελιού, έχει σύμμαχο την ανοιξιάτικη μελιτοέκκριση του πεύκου. Οι εκκρίσεις του «εργάτη» στα πεύκα τον Μάρτιο – Απρίλιο είναι άφθονες και γίνονται ορατές καθώς πέφτουν και μουσκεύουν στο έδαφος, αφού οι μέλισσες δεν είναι σε θέση να τις απορροφήσουν όλες. Το ανοιξιάτικο λοιπόν πευκόμελο, τρέφει τα μελίσσια τον Μάιο και διατηρεί τη δύναμή τους (πληθυσμό και γόνο) για τις σπουδαίες ανθοφορίες, του θυμαριού και άλλων αρωματικών φυτών του Ιουνίου και της μελιτοέκκρισης του έλατου, που ξεκινούν στα τέλη Μαΐου και συνεχίζονται ολόκληρο τον Ιούνιο. Τα δύο αυτά μελισσοκομικά φυτά (θυμάρια και έλατα) συγκεντρώνουν το 50% των μελισσιών της Ελλάδας (προσωπική εκτίμηση).

Εάν χρειασθεί να τροφοδοτήσει τα μελίσσια του τον Μάιο, ο  μελισσοκόμος πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει.
  •     Υψηλές δαπάνες για την αγορά ζάχαρης.
  •     Σημαντική δαπάνη εργασίας.
  •     Την πιθανότητα λεηλασίας. Σιρόπια και πλαίσια με μέλι δεν  αφήνονται εκτεθειμένα έστω και για λίγα λεπτά, ιδίως όταν είναι φτωχή η νεκταροέκκριση («δεν βρίσκουν τα μελίσσια νέκταρ»).
  •     Την πιθανότητα πρόκλησης σμηνουργίας σε μεγάλο αριθμό  μελισσιών του.

Γενικότερα η αποφυγή της δύσκολης αυτής περιόδου (το «κενό» του Μαΐου) όπως το ονομάζουν οι μελισσοκόμοι της Κρήτης), γίνεται έμμεσα. Η μετακίνηση των μελισσιών σε ορεινές περιοχές είναι μία πρακτική που εφαρμόζουν παραδοσιακά οι μελισσοκόμοι της ηπειρωτικής χώρας, ούτως ώστε να έχουν το μελισσοκομείο τους σε «παρατεταμένη άνοιξη», είναι όμως από τις δυσκολότερες μεταφορές.


Δυνατά (διώροφα συνήθως) και βαριά μελίσσια, υψηλές θερμοκρασίες,  μακρινές μεταφορές. Αν σκεφθούμε όμως τις βελτιωμένες συνθήκες των τελευταίων χρόνων (ασφάλτινος ή καλοστρωμένος δρόμος, ευρύχωρα και γρήγορα αυτοκίνητα) σε σύγκριση με αυτές των προηγούμενων δεκαετιών (μεταφορικά ζώα, περπάτημα τη νύχτα και δύο – τρεις ημέρες ταξίδι για 100 – 150 χιλιόμετρα), λέμε «Μάιος είναι και θα περάσει».

Κύριες ανθοφορίες του μήνα

Αυτό τον μήνα υπάρχει άφθονη τροφή έξω για της μέλισσες μας αλλά οι βασικές ανθοφορίες είναι η Ακακία και το Παλιούρι ή Τσαλί όπως το λένε και στον τόπο μου.

Παλιούρι (Paliourus spp.) Αυτοφυής θάμνος με λεπτά κλαδιά που ξεκινούν από το έδαφος και φθάνουν σε ύψος μέχρι 5 περίπου μέτρα. Συναντάται σε χέρσα εδάφη ιδιαίτερα της Β. Ελλάδας και θεωρείται από τα σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά μαλιστα η ανθοφορία του παλιουριού θεωρείται από πολλούς μελισσοκόμους εφάμιλλη αυτής της ερείκης και της καστανιάς. Τα άνθη του είναι κίτρινα μικρού μεγέθους που παράγουν πολύ νέκταρ και γύρη εξαιρετικής ποιότητας. Για πολλούς μελισσοκόμους οι βασίλισσες που παράγονται σε ανθοφορία παλιουριού είναι εξίσου καλές με εκείνες που παράγονται στην καστανιά και στη σουσούρα. Μειονέκτημα της μελιτοφορίας του φυτού αυτού είναι η ευαισθησία του στις καιρικές συνθήκες.


Aκακία (Robinia pseudoacacia). Φυλλοβόλο δέντρο, που φύεται σε όλη τη χώρα. Η άνθιση της αρχίζει από τέλει Απριλίου έως αρχές Μαίου, διαρκεί κατά μέσο όρο 5-6 μέρες. ∆ίνει άφθονο νέκταρ (2 mg/άνθος), πολύ πλούσιο σε σάκχαρα (33-67%). Έχει υπολογιστεί ότι κάθε εκτάριο με ακακίες μπορεί να δώσει παραγωγή 500 Κg μελιού. Το παραγόμενο μέλι είναι πολύ γλυκό, ανοιχτόχρωμο, με απαλό άρωμα. Είναι ευαίσθητο δένδρο στις καιρικές συνθήκες. Η βροχή και ο δυνατός ξηρός άνεμος στην ανθοφορία σταματά τη νεκταροέκκριση.
-------------------------
Πηγή: melinet.gr

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Έλενxος για βασιλικά κελιά σε οχτάρα κυψέλη διώροφη (βίντεο)






Τα μελίσσια έχουν ειδή ανατηχθεί πάρα πολύ καλά , έχει προηγηθεί η ανθοφορία της γροσιάς, της άγριας κορομηλιάς, της λευκής, του αγριοραδικιού, της κερασιάς, και πολλών άλλων αγριολούλουδων… Ίδη ετοιμάζετε να άνθιση ο αγριόβικος, το θυμάρι και το γαϊδουράγκαθο και αναμένετε και η ανθοφορία της ακακίας και του παλιουριού…
 


Φέτος όλα δείχνουν ότι θα έχουμε αρκετά μέλια και δυνατά μελίσσια… 

 
Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά που ήταν η χειρότερη της δεκαετίας… περισσή πνιγήκαμε στης βροχές και αργότερα ξεράθηκε ο τόπος…

Το σημαντικότερο πράγμα που έχουμε να κάνουμε την άνοιξη είναι να ελέγξουμε και να προλάβουμε της σμινουργείες… δίνοντας χώρο στο μελίσσι να ανατηχθεί οπότε το χρειάζεται… αν έχει παράδειγμα   7 πλαίσια γόνο και 9 πληθυσμό, πρέπει άμεσα η να το σπάσουμε σε 2 μέρη… η να του δώσουμε όροφο , όταν το σπάμε στα 2 καλό είναι να έχουμε αγοράσει μια βασίλισσα ώστε να μην μήνη πίσω το ορφανό μελίσσι.


Όταν του δώσουμε όροφο ανεβάζουμε 2 με 3 πλαίσια γόνο στο κέντρο του δεύτερου ορόφου και τα υπόλοιπα τα συμπληρώνουμε με κτισμένες κηρήθρες  και μια άχτιστη . βάζουμε 2 φίλα κηρύθρας στον κάτο όροφο στην  δεύτερη και στην έβδομη  θέση, ( εκεί που τελειώνει ο γόνος πρέπει να έχει άλλη μια κηρύθρα κτισμένη με λίγο μέλι και γύρι  και μετά την άχτιστη… μέσα σε μια εβδομάδα συνήθως θα έχουν χτιστή η κηρήθρες …





Στο πανό όροφο βάζουμε κτισμένες κηρήθρες και 1 άχτιστη  αλλά όχι στην άκρη γιατί την πιάνει πιο δύσκολα το μελίσσι… κάθε χρόνο πρέπει σε ένα διώροφο μελίσσι να ανανεώνουμε 3 κερήθρες τουλάχιστον…
Η καινούριες και καλοχτισμένες κηρήθρες θα πρέπει  να μπαίνουν δίπλα από τον γόνο, η παλιές, μαύρες κηρήθρες δεν κάνουν για γόνο γιατί είναι παραμορφωμένες και έχουν υπολείμματα από τα κουκούλια , με αποτέλεσμα να βγάζουμε κατώτερα μελίσσια κάθε χρονιά, μικρότερα… οπότε καινούριες κηρήθρες είναι η κατάλληλη λύση και λιγοστεύουν ι πιθανότητες να πάθει κάπια αρρώστια το σμήνος…

Αν βρούμε βασιλικά κελιά τα καταστρέφουμε και δίνουμε χώρο στο μελίσσι αν είχαμε καθυστερήσει να το κάνουμε . παράλληλα ελέγχουμε κάθε εβδομάδα για τυχόν ύπαρξη και άλλον βασιλικόν κελιών , αν αρχήση η τάση για σμηνουργία δύσκολα κόβετε.
Το μελίσσι είναι σαν ανοιχτό βιβλίο και από μόνο του σου δείχνει που πονάει...









Καλά μέλια να έχουμε…